monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Temeri în Europa privind un nou val de imigranţi ilegali, din cauza României

Ameninţarea României că nu va mai patrula la graniţa sa de est a generat temeri privind un nou val de imigranţi ilegali în Europa, scrie Daily Express în ediţia sa electronică, citată de money.ro. Temerile au apărut după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat că va reduce securitatea de la graniţă, ca măsură de protest faţă de o dispută privind restricţiile de imigraţie care vizează cetăţenii români, afirmă cotidianul britanic, care menţionează totodată că Guvernul român este nemulţumit că UE a blocat aderarea statului la spaţiul Schengen.

Astfel, odată cu relaxarea controlului la graniţa României cu Republica Moldova, Ucraina şi de-a lungul coastei Mării Negre, există posibilitatea apariţiei unui nou val de imigranţi ilegali în Europa, scrie Daily Express, în condiţiile în care aceste zone de frontieră ar fi deja incluse în rutele cheie pentru cei care încearcă să intre ilegal în Europa, din Asia şi Orientul Mijlociu.

Disputa a izbucnit în jurul candidaturii României la spaţiul Schengen, explică Daily Express, care citează oficiali europeni care susţin că e “logic” ca o ţară afectată de corupţie să fie o ameninţare pentru securitatea Schengen.

În replică, Traian Băsescu a declarat că România a îndeplinit condiţiile tehnice pentru includerea în acest spaţiu. “Nu putem tolera pentru că, dacă acum stăm ca rîmele, cum ne recomandă foarte mulţi - staţi, să stăm liniştiţi, că sînt marile state ale UE…. Da, sînt marile state, dar cei 22 de milioane de români au dreptul la respect. Nu ei judecă, nu ei au impus condiţii de independenţă şi izolare a justiţiei de orice formă de control. Românii au dreptul să fie în Spaţiul Schengen. Nu poţi să jigneşti, să tratezi aşa 22 de milioane de români”, a declarat Traian Băsescu, joi seară, la TVR 1.