Actualitate

După 100 de ani, Academia de Muzică şi Filarmonica vor avea sediu propriu

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/07/academiademuzica_mr_002.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Studiul de fezabilitate pentru construirea Centrului Cultural Transilvania care va găzdui şi sediul Filarmonicii va fi predat în cel mai scurt timp Primăriei Cluj-Napoca.</strong>

Municipalitatea clujeană continuă demersurile pentru începerea lucrărilor la Centrul Cultural Transilvania de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Deocamdată autorităţile locale nu au primit studiul de fezabilitate de la firma Vaal Arhitectură, cea care se ocupă de proiectarea centrului cultural. „În ultima parte a lunii ianuarie, au avut loc discuţii între echipele de proiectare şi municipalitate în vederea predării studiului de fezabilitate şi a avizelor”, au explicat reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei.

Va fi construit în parteneriat public - privat

După ce autorităţile locale vor primi studiul de fezabilitate care va arăta şi valoarea proiectului, va urma stabilirea calendarului pentru acest an. Deocamdată nu se ştie dacă lucrările vor începe anul acesta. „Urmează ca în perioada următoare să aibă loc discuţii pentru stabilirea calendarului pentru acest an, inclusiv pentru demararea licitaţiei pentru execuţie şi găsirea unui investitor privat”, au adăugat reprezentanţii Biroului Mass-Media.


Centrul Cultural Transilvania va fi format din cinci clădiri plus un parking subteran. În aceeaşi locaţie vor avea sediu Academia de Muzică Gheorghe Dima şi Filarmonica, instituţii care nu au beneficiat de un sediu propriu în ultimii 100 de ani.

Proiectul Academiei aşteaptă bani de la Ministerul Educaţiei

Dacă autorităţile locale au făcut paşi importanţi pentru realizarea Centrului Cultural Transilvania, Academia de Muzică nu a reuşit încă să facă studiul de fezabilitate. Sediul nou al Conservatorului clujean va fi gata peste cel mult patru ani sau chiar mai devreme dacă vor avea fondurile necesare. În momentul de faţă instituţia de învăţământ are un teren de 2.760 mp, adică o parte din aplasamentul pe care va fi ridicat Centrul Cultural Trnasilvania. Conducerea Academiei de Muzică va trebui să găsească fondurile necesare pentru proiectarea şi execuţia viitorului sediu. „Singura problemă tehnică pe care o avem acum este o chestiune care ţine de timp pentru că noi suntem un pic în urmă faţă de ceilalţi (autorităţile locale – n.red.) şi avem nevoie de o primă tranşă de bani ca să putem ţine pasul cu ei”, a explicat Vasile Jucan, rectorul Academiei de Muzică Gheorghe Dima. Banii pentru viitorul sediu vor fi alocaţi de Ministerul Educaţiei, în subordinea căruia se află Academia, însă reprezentanţii instituţiei de învăţământ speră totuşi să găsească sprijin şi la autorităţile locale şi judeţene. Potrivit rectorului Academiei de Muzică, astăzi va avea loc, la Primăria Cluj-Napoca o întâlnire privind Centrul Cultural Transilvania la care va participa şi conducerea Conservatorului.


Deocamdată nu se cunoaşte care este valoarea exactă a proiectului, însă acest detaliu se va şti după realizarea proiectului.

Sediu nou, un atu în lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană

Până la finalizarea noii clădiri, studenţii vor studia în actualul sediu de pe strada I.C. Brătianu, imobilul fiind retrocedat în anul 1992 Bisericii Greco-Catolice. „În momentul de faţă plătim aici o chirie şi sperăm să coabităm cu Biserica. De altfel, nici nu avem altă soluţie, trebuie să rămânem aici. Imobilul le-a fost retrocedat şi nu ne putem opune”, a precizat Vasile Jucan.


Rectorul Academiei a mai subliniat că existenţa unui sediu propriu pentru Academia de Muzică şi Filarmonică ar reprezenta o bilă albă pentru Cluj-Napoca în contextul competiţiei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Academia de Muzică, fără sediu de 100 de ani

Vasile Jucan a afirmat că atât Academia de Muzică Gheorghe Dima cât şi Filarmonica din Cluj nu au avut sediu propriu de 100 de ani.


În ultimii ani, şantierul abandonat din Mănăştur al Spitalului Regional de Urgenţă a avut ca destinaţie viitorul sediu al Academiei de Muzică, idee la care s-a renunţat ulterior şi a fost înlocuită cu cererea pentru terenul de pe B-dul 21 Decembrie, solicitarea fiind aprobată de Consiliul Local, în toamna anului trecut.

abonare newsletter