Actualitate

Primăria a renunţat la construirea unui parking pe strada Kogălniceanu

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/05/dezbatereprimarie-m1.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Până la sfârşitul acestui an, vom afla cum va fi reamenajată strada Mihail Kogălniceanu, în acest sens fiind organizat un concurs de soluţii. Înainte de realizarea concursului de soluţii pentru reamenajarea străzii Kogălniceanu vor avea loc dezbateri publice, iar un astfel de eveniment a avut loc astăzi.</strong></p>

Concluziile conturate în urma dezbaterii publice de astăzi arată că locuitorii din zonă, dar şi restul cetăţenilor din municipiu îşi doresc ca strada să devină pietonală. În schimb, societatea civilă refuză categoric realizarea unui parking pe strada Kogălniceanu.

Cel mai potrivit loc pentru parking, strada Avram Iancu

Primarul Emil Boc a declarat că se va ţine cont de propunerile cetăţenilor, iar în privinţa locaţiei pentru un parking, consideră că cea mai bună locaţie este pe strada Avram Iancu. „În urma dezbaterilor publice de până acum s-au conturat următoarele concluzii în unanimitate: necesitatea ca pe termen mediu strada Kogălniceanu să devină pietonală şi redată spaţiului public pentru alte manifestări şi realizarea unui parking în apropierea străzii Kogălniceanu. Cea mai apropiată locaţie se conturează a fi cea din strada Avram Iancu, din partea dreaptă, la intrarea în cimitir unde trebuie să clarificăm regimul proprietăţii”, a afirmat Boc.


Vor fi refaţadizate clădirile de pe Kogălniceanu

O altă propunere venită din partea participanţilor la dezbatere face referire la refaţadizarea imobilelor, iar conducerea Primăriei a asigurat că vor fi sprijiniţi financiar, printr-un împrumut pe 5-8 ani, proprietarii care nu îşi permit să facă lucrările din fonduri proprii. „Vom pune în valoare obiectivele importante pe care le avem pe strada Kogălniceanu: Universitatea Babeş-Bolyai, Şcoala Ardeleană, biserica reformată, statuia Sfântului Gheorghe, readucerea statuii Fecioarei Maria în zonă, bustul lui Emil Racoviţă şi punerea în valoarea a instituţiilor de pe stradă prin refaţadizarea clădirilor şi în acelaşi timp asigurarea un spaţiu pietonal generos care să poată fi folosit de toţi clujenii”, a spus primarul.

Cum văd arhitecţii reamenajarea străzii

Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor este de părere că strada Kogălniceanu ar putea deveni obiectul unei promenade de 10 minute, zona fiind încărcată de potenţial turistic. „Să ne gândim că între Piaţa Unirii, kilometrul zero al Clujului şi zona de Est şi Sud – Vest, această stradă poate să facă obiectul unei promenade de circa 10 minute până în zona zidului Cetăţii, Bastionul Croitorilor şi cu întoarcere pe zona Operei şi pieţei Avram Iancu. E vorba de legarea spaţiilor între ele”, a explicat Ţigănaş.


Soluţiile pentru amenajare, până la sfârşitul anului

Emil Boc a subliniat că în  urma acestor dezbateri publice va fi organizat un concurs de soluţii care va integra aceste propuneri din dezbaterile publice. Rezultatul concursului de soluţii va fi implementat de Consiliul Local în partea a doua parte a acestui an şi anul viitor.

La rândul său, Şerban Ţigănaş a menţionat că „sunt şanse foarte bune ca până la sfârşitul anului să vedem care sunt soluţiile interesante care pot să apară în urma unui astfel de concurs”.


 


Citeşte şi:


 

Parking cu lift pe strada Kogălniceanu care va deveni pietonală


Parking cu lift pentru maşini pe strada Kogălniceanu

Nu vor parkingul de pe Kogălniceanu

Amplasamentul pentru parkingul subteran de pe Kogălniceanu ar putea fi schimbat?

Parkingurile noi din anul 2013

 


Ultimele Stiri
abonare newsletter