Actualitate

JEGUL DIN CANALELE CLUJULUI: Nu o să crezi ce porcării aruncă clujenii în toalete!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/04/desc 02-05.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />O echipă de intervenţie a Companiei de Apă Someş a muncit joi 24 de ore pentru a îndepărta un blocaj pe conducta magistrală de canalizare ce transportă ape uzate din localităţile rurale din amonte de Cluj-Napoca, Săvădisla, Vlaha, Someşul Rece, Gilău, Luna de Sus, Floreşti spre staţia de epurare Someşeni. </strong></p> <div id="yui_3_7_2_1_1359974059852_7571">

Blocajul s-a produs datorită unor materii şi materiale care nu ar avea ce căuta în sistemul de canalizare: haine, plapume, obiecte de igienă personală ale femeilor, pungi şi sticle plastic, materiale de construcţii sau seu animal.

„Personalul Companiei de Apă Someş a localizat blocajul în zona Cora şi l-a îndepărtat cu greu în cursul unei intervenţii de aproape 24 de ore prin operaţii specifice prin intermediul unui număr de cămine de vizitare din zonă, evitând la limită necesitatea unei lucrări cu săpătură la adâncimea de 7-8 metri”, a precizat Lucian Croitoru, purtător de cuvânt la Compania de Apă Someş.

“Toaleta din locuinţă nu e ghenă de gunoi!”

Întreţinerea acestui sistem de canalizare este foarte mult îngreunată de faptul că, în particular, în zona rurală din amonte de Cluj-Napoca cetăţenii deversează prin toaletele din locuinţe sau direct în conductele publice, o cantitate foarte mare de materii şi materiale care nu au ce căuta într-un sistem de preluare a apelor uzate menajere: haine, cârpe, materiale de igienă personale, deşeuri solide, pungi şi recipiente PVC, materiale de construcţii, grăsimi şi seuri animale, uleiuri alimentare sau auto.

„Aceste materiale înfundă sistemul de canalizare, obturează treptat secţiunile conductelor reducând capacitatea de preluare a apelor uzate menajere şi blochează funcţionarea staţiilor de pompare ape uzate. Efectul blocajelor generate de aceste materiale este resimţit în primul rând tot de locuitorii din zonă, urmare a refulării de ape reziduale în case, pe proprietăţi sau spaţii publice. Pe lângă neplăcerile cauzate de refularea dejecţiilor care în sine generează disconfort şi chiar ameninţare la adresa sănătăţii publice, în perioada de iarnă se pot produce chiar accidente prin îngheţarea deversărilor la suprafaţa drumurilor publice de-a lungul cărora sunt de regulă aşezate conductele de canalizare. Toaleta din locuinţă şi sistemul de canalizare nu sunt ghenă sau rampă de gunoi”, a mai precizat Croitoru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter