monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Roboţii inteligenţi s-au dat în spectacol la Cluj

Opt roboţi inteligenţi, creaţi de mai mulţi studenţi de la Facultatea de Matematică şi Informatică, şi-au demonstrat ieri „talentele” în faţa a sute de clujeni veniţi să-i admire „la lucru”. Mai mulţi roboţi cu diferite abilităţi au fost prezentaţi ieri la sediul Facultăţii de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), în cadrul celei de a patra ediţii a Zilei Roboţilor Inteligenţi. Opt roboţi capabili să pună gresie, să şteargă praful, să livreze scrisori, să culeagă pet-uri de pe lac, să planteze copaci, să stingă incendii, să traseze linii de trafic sau să servească masa au fost prezentaţi ieri în faţa a cîtorva sute de clujeni, care au venit, cu tot cu copii, să se minuneze de realizările tinerilor informaticieni.

Au fost 18, au rămas 8

Studenţii au avut de realizat aceşti roboţi pe parcursul unui întreg semestru, urmînd ca la final să fie evaluaţi de reprezentanţii firmelor partenere. „Avem prezente aici doar proiectele care au reuşit să fie finalizate, fiindcă trebuie să ţinem cont că la început au fost 18 echipe, dar numai opt au rămas pînă la final”, a explicat conf. dr Mihai Oltean, coordonatorul evenimentului.

Copie după robotul familiei Jetson

Echipa de studenţi “Pămătuf” a hotărît să realizeze o copie a robotului Rosie, robotul-menajeră al familiei Jetson. Construită dintr-un iRobot şi o mînă robotică-lego folosită în cazul întîlnirii unor obiecte pe masa de şters, Rosie are proiectată în memorie masa sub forma unei matrice, pe care o străbate secvenţional, iar în momentul în care întîlneşte diverse obiecte care îi stau în cale, ştie să le ridice cu ajutorul mîinii robotice menţionate. Astfel, Rosie poate şterge şi praful de sub obiecte, pe care ulterior le aşează înapoi la locul lor şi îşi continuă drumul.

„Robotul nostru e autonom şi este capabil să detecteze marginile mesei astfel încît nu va cădea niciodată. Credem că are utilitate şi va avea impact asupra populaţiei şi gospodăriilor obişnuite”, a spus Melania Galea, una dintre realizatoarele robotului Rosie.

„În total am muncit cam o lună la roboţel, am avut mai multe idei, dar am rămas la aceasta pentru utilitatea ei. Ni s-a propus să creăm un obiect care ne-ar fi util nouă. Sîntem foarte mîndre de realizarea noastră şi credem că va ajuta multe mame în gospodărie”, a mai adăgat Melania Galea.

Micul pompier din lego

Un alt robot prezentat ieri a fost robotul pompier, capabil să detecteze şi să stingă incendiile apărute într-o locuinţă. „Robotul nostru este realizat din piese lego şi senzori. Proiectul este mai deosebit deoarece, pe lîngă materialele pe care le-am avut noi la dispoziţie, am adăugat un senzor de ultraviolete care e capabil să detecteze doar focul. Robotul intră în casă, se orientează în labirint, iar cînd vede uşa unei camere verifică cu senzorul de ultraviolete dacă este sau nu foc în cameră. Dacă este, îşi porneşte elicea şi stinge focul, iar dacă nu, îşi continuă drumul”, a explicat Cristi Moldovan, unul din realizatorii robotului.

Meşterul şi ecologistul

Tilr-r este un robot care ştie să monteze bucăţile de gresie, pe care aplică adeziv. „Dacă acest robot ar putea fi implementat, cu siguranţă că şi-ar găsi utilitatea, dar nu în locuri mici, ci mai degrabă în hale sau mall-uri, oricum suprafeţe mari, unde să fie folosite bucăţi de mărime fixă, deoarece nu ştie să le taie sau să pună în colţuri”, a explicat Nagy Reka, una dintre creatorii robotului.

Clujenii l-au putut vedea ieri în acţiune şi pe Treebot, un roboţel eco care face gropi şi plantează copaci. „Ne-a plăcut mult iniţiativa celor de la Let2s Do It România şi ne-am gîndit să continuăm această acţiune a lor, prin acest robot, care face gropi şi plantează copaci. Vrem ca încet, încet, lumea să fie mai conştientă de mediul înconjurător şi de natură, fiindcă o mare parte din încălzirea globală este cauzată de defrişări, iar acest robot ar putea fi o soluţie pentru remedierea situaţiei. Robotul are un traseu prestabilit de noi, care în caz real ar putea fi un traseu format din coordonate GPS”, a explicat Alexandru Pitea, unul dintre creatorii robotului. Pe lîngă faptul că sapă gropi şi plantează copaci, robotul are şi un dispozitiv care udă copacul proaspăt plantat. „Noi vrem să demonstrăm prin acest proiect că ideea există, deci se poate construi, doar că e nevoie de cineva cu putere financiară şi destulă determinare să facă această treabă”, a mai adăugat Alexandru Pitea.

Robotul care serveşte mîncare

Alţi cîţiva studenţi s-au gîndit să realizeze un robot care să preia comenzile şi să servească masa. „Comenzile se pot face fie de pe calculator fie de pe telefonul mobil. Se pot face rezervări, se poate face o comandă şi ora la care vrei să-ţi ridici meniul, tocmai ca să evităm astfel cozile. Ideea robotului nostru ne-a venit stînd la coadă la cantină facultăţii... unde se stă destul de mult. Atunci ne-am gîndit ce frumos dacă am putea da un SMS să spunem fiecare ce vrem să mîncăm cînd ieşim de la cursuri, iar cînd ajungem la cantină doar să ne ridicăm mîncarea. Cam asta am reuşit să realizăm şi cu roboţelul nostru”, a explicat Balea Adrian, unul din creatorii robotului. Deşi în momentul demonstraţiei roboţelul cam împrăştia mîncarea, realizatorii lui şi-au asumat „greşeala” cu mult haz...

„Ştiam că fetele vor crea un roboţel care să facă curăţenie, aşa că numai bine o chemăm pe Rosie să adune resturile”, a spus unul dintre băieţii care au făcut roboţelul ospătar.

Momentul cel mai interesant al zilei au fost demonstraţiile susţinute de roboţei, toate însoţite de aplauze în momentul îndeplinirii sarcinii date. Deşi nu toţi roboţeii şi-au făcut treaba ca la carte şi au mai existat mici scăpări, lumea, şi în special cei mici, a fost plăcut impresionată de acest eveniment.