monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Congresman american împuşcat în cap

Congresman-ul american Gabrielle Giffords a fost spitalizată în stare gravă sîmbătă după ce a fost împuşcată în cap de un tînăr de 22 de ani, în timpul unei întîlniri politice din statul american Arizona. Preşedintele SUA, Barack Obama a comentat gestul tînărului, afirmînd că evenimentele de la finele săptămînii sînt “o tragedie pentru întreaga ţară”. El a precizat că un judecător şi un copil de nouă ani au fost ucişi în aceste tiruri. Autorităţile locale au indicat, la rîndul lor, că şase persoane au murit în atentat şi că alte 12 au fost rănite, dintre care mai multe grav.

După ce a fost luată ca ţintă în timpul unei reuniuni politice la Tucson, oraş din sud-vestul SUA, Gabrielle Giffords a fost operată, medicii declarîndu-se “optimişti” asupra şanselor sale de recuperare.

Gabrielle Giffords este căsătorită cu astronautul Mark Kelly, care trebuie să se alăture fratelui său geamăn în primăvară la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Aleasă dintr-un stat mai degrabă de dreapta, ea este considerată ca una dintre centristele Partidului Democrat.

Potrivit anchetatorilor, suspectul arestat după comiterea atacului armat din Arizona,  Jared Lee Loughner, făcuse în ultima vreme o serie de gesturi care stîrniseră preocuparea apropiaţilor săi şi care sugerează o stare de alienare. Totuşi, autorităţile afirmă că este puţin probabil ca acesta să fi acţionat singur, fiind foarte posibil ca la locul atacului să mai fi fost însoţit de cel puţin încă o persoană.     A. S.