Actualitate

Radu Gabrea își prezintă la Cluj cel mai recent documentar: "Evrei de vânzare"

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/28/radu gabrea - evrei de vanzare0.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cunoscutul regizor Radu Gabrea (Cocoșul decapitat, Călătoria lui Gruber, Trei zile până la Crăciun, Mănuși roșii) își prezintă la Cluj-Napoca ultima producție: lungmetrajul documentar Evrei de vânzare. Premiera va avea loc miercuri, 30 ianuarie, de la ora 21:00, la Cinema Victoria, iar la finalul proiecției Radu Gabrea va răspunde întrebărilor publicului. </strong></p>

 


Acțiunea filmului începe în 1974: un pasager român cu pașaport diplomatic s-a îmbarcat, pe aeroportul din Zürich, într-un avion cu destinația București. Zborul a decurs fără evenimente. Însă, odată ajuns la București, diplomatul a realizat cu groază că una dintre valize – primită de la o veche cunoștință, cu puțin timp înaintea plecării – îi lipsea. Diplomatul era generalul M., șef de divizie la Direcția Generală de Informații Externe, ramura de spionaj a temutei Securități. Iar cunoștința care îi dăduse valiza era Shaike Dan, consilier de rang înalt al mai multor prim-miniștri israelieni și unul dintre cei mai respectați agenți ai sistemului de informații externe al Israelului. Valiza conținea un milion de dolari, bani dați lui M. pentru a permite ca un anumit număr de evrei să emigreze în Israel. Întâlnirea de la Zürich este doar un episod din istoria organizării de către guvernul român, în timpul anilor postbelici, a unui anumit tip de comerț cu ființe umane, unul dintre cele mai mari din întregul secol XX: vânzarea evreilor români către Israel.

Potrivit regizorului, ideea filmului a fost inspirată de cartea lui Radu Ioanid The Ransom of Romanian Jews (Răscumpărarea evreilor români) apărută în SUA și tradusă în România, iar documentarea s-a făcut din hârtiile deținute de CNSAS, alte cărți și documente legate de acest fenomen, precum și discuții cu istorici, jurnaliști și martori ai evenimentelor din acea perioadă.


Evrei de vânzare a fost realizat anul trecut și îi are ca scenariști pe Magdalena Schubert și Radu Gabrea. Producătorul este Victoria Cociaș, iar producătorul executiv – Marian Băruț. Documentarul este realizat de Total TV, în colaborare cu Atlantis Film și Zenith Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Proiecția de la Cinema Victoria are subtitrare în limba engleză. Biletele la proiecție costă 10 lei (preț întreg) sau 5 lei (preț redus, pentru elevi, studenți și seniori).

Ultimele Stiri
abonare newsletter