Actualitate

COD ROȘU DE NINSORI: Avertizări de ninsoare şi viscol în UNGARIA, CROAȚIA şi SLOVENIA. MAE atenţionează românii care doresc să treziteze aceste ţări

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/18/ninsoare2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />MAE atenţionează cetăţenii români care doresc să călătorească sau să tranziteze Ungaria, Croaţia şi Slovenia asupra condiţiilor meteo din aceste ţări şi problemelor cauzate traficului rutier. </strong></p>

 


Ministerul Afacerilor Externe îi atenţionează pe cetăţenii români care doresc să călătorească în Ungaria că Serviciul Naţional Ungar de Meteorologie anunţă pentru vineri cod roşu de viscol şi vânt în judeţele Veszprem şi Vas din vestul ţării vecine şi cod portocaliu de viscol în restul judeţelor din vestul şi sud-vestul Ungariei.

Potrivit unui comunicat al MAE emis joi, în restul judeţelor din Ungaria, cu excepţia judeţelor Heves, Nograd şi Pest, se anunţă cod galben de ninsoare, vânt şi pe alocuri ploaie îngheaţă.

Poliţia le solicită participanţilor în trafic să circule cu atenţie pe porţiunile de şosea acoperite cu zăpadă şi gheaţă.


Cod roșu de ninsoare în Zagreb

De asemenea, Republica Croaţia se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu de ninsoare şi ploi, regiunea capitalei Zagreb fiind sub cod roşu de ninsoare. În această regiune, nordul şi estul ţării, precum şi nordul coastei Dalmaţiei, echiparea mijloacelor de transport cu anvelope de iarnă este obligatorie.

Traficul se desfăşoară în condiţii de iarnă, majoritatea mijloacelor de transport de pe teritoriul Republicii Croaţia înregistrând întârzieri. Nu există drumuri, căi ferate, porturi sau aeroporturi închise.


Conducătorii de vehicule de transport marfă sunt sfătuiţi să consulte permanent paginile de internet indicate deoarece, în prezent, există restricţii de circulaţie pentru acest tip de vehicule pe majoritatea drumurilor din Croaţia, o hartă exactă a acestor restricţii neputând fi pusă la dispoziţie deoarece situaţia se schimbă de la o oră la alta.

Pentru evitarea eventualelor probleme se recomandă ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă şi, cu precădere, în cursul nopţii, să existe provizii suficiente de combustibil şi alimente.


Slovenia, căderi masive de zăpadă

Totodată, la această oră se circulă cu greutate pe principalele autostrăzi de pe teritoriul Sloveniei, din cauza căderilor masive de zăpadă, a vizibilităţii reduse, a rafalelor de vânt şi a gheţii.

Autorităţile slovene au anunţat blocaje pe autostrada A1, care traversează Slovenia între Ungaria şi Italia, în special pe porţiunea dintre Ljubljana şi Koper/Trieste. Traficul durează mai mult decât în mod normal, cu blocaje care se pot prelungi mai multe ore.
Pentru autovehiculele grele s-au impus restricţii de circulaţie pe autostrăzile A1 şi A2.


Prognoza meteo pentru zilele următoare prevede continuarea ninsorilor, iar, în anumite zone, a viscolului şi, prin urmare, se vor menţine condiţiile dificile de trafic pe teritoriul Sloveniei.

Punctul de trecere a frontierei Obrezje între Slovenia şi Croaţia este închis în ambele sensuri.

Pe autostrada A2-E70 între Ljubljana şi Novo Mesto, pe autostrada A5 Murska-Sobota, în direcţia de Maribor, pe autostrada A1-E57 între Kompolje şi Ljubljana în direcţia Ljubljana, traficul rutier este restricţionat pentru autovehiculele grele. Informaţii privind situaţia traficului rutier în Slovenia pot fi obţinute 24h/24 de la Centrul de informare asupra traficului rutier http://www.promet.si, precum şi la numerele de telefon 1970 (din Slovenia) şi 00 386 151 88 518 (internaţional).

 

abonare newsletter