Actualitate

La Universitatea Babeş Bolyai s-a deschis primul institut de diplomaţie culturală din străinătate

<p><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/04/ubb.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a inaugurat luni  prima filială a Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin într-o universitatea din străinătate.  Oficiul clujean al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin va foma specialişti în domeniul diplomaţiei.</strong></p>

 

Fostul negociator-şef al României cu UE, Vasile Puşcaş, a declarat că expertiza în domeniul diplomaţiei culturale va fi pusă în valoare şi de la Cluj, studenţii Universităţii Babeş-Bolyai având posibilitatea de a învăţa de la specialiştii Institutului de Diplomaţie Culturală cele mai noi şi eficiente stiluri şi metode de lucru care se practică în diplomaţia mondială contemporană.

„Este prima filială a Institutului de Diplomaţie Culturală într-o universitatea din străinătate şi într-o universitate care îşi propune să dezvolte un program de diplomaţie culturală. A fost o competiţie care s-a desfăşurat în ultimii doi ani, a fost  listă de universităţi. Boardul Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin a analizat în 2010 şi 2011 şi prin argumentaţia pe care am prezentat-o s-a optat pentru Universitatea din Cluj. Sunt sigur că odată ce vom dezvolta o expertiză recunoscută în domeniul expertizei culturale, aici la Universitatea din Cluj, vor fi şi alte universităţi care vor prelua tot sub egida Institutului de Diplomaţie Culturală”, a precizat profesorul Vasile Puşcaş, membru în Consiliul Director al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin.

Potrivit lui Puşcaş, prin acest institut nu înseamnă că diplomaţia culturală va elimina diplomaţia clasică. „Acest tip de diplomaţie nu va dispărea dar lucrurile trebuie să se schimbe. Într-o societate global democratizată nu mai poţi folosi racheta sau portavioane să obţii petrol, trebuie înlocuite cu ceva. Diplomaţia culturală înseamnă dialog, dorinţa de a-l înţelege şi asculta pe celălalt. La Cluj vor veni diplomaţi vestiţi, foşti demnitari care vor împărtăşi din experienţa lor ”, a mai declarat acesta.

La deschiderea Institutului de Diplomaţie Culturală de la Facultatea de Studii Europene au participat Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Nicolae Păun, decanul Facultăţii de Studii Europene, Emil Constantinescu, fost preşedinte al României (1996-2000), membru în Consiliul Director al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin, preşedintele Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin, Mark Donfried, director executiv al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin şi Vasile Puşcaş, membru în Consiliul Director al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin.

„Îmi amintesc că atunci când s-a format această Facultate de Studii Europene eram preşedintele Consiliului Rectorilor din România şi am programat o adunare specială a întregului Consiliu la Cluj, pentru că ceea ce se întâmpla la Universitatea din Cluj avea semnificaţie nu numai pentru Cluj, nu numai pentru Transilvania, nu numai pentru România, avea o semnificaţie pentru învăţământul european şi pentru drumul pe care Europa avea să-l urmeze. Pe vremea aceea conceptul integrării în Uniunea Europeană a ţărilor din Europa centrală şi de sud-est abia se construia. De ce această academie de diplomaţie culturală? Pentru că este o necesitate”, a precizat şi fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu.

„Este o premieră la nivel naţional care demonstrează o globalizare a Facultăţii de Studii Europene”, a precizat şi rectorul UBB, Ioan Aurel Pop.

Ultimele Stiri
abonare newsletter