Actualitate

Trei sferturi dintre români cred că în ultimii 10 ani s-a deteriorat calitatea aerului

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong><img src="documente/stories/11_noiembrie/22_ziua/04-trafic%20ds%2009.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Trei sferturi dintre români consideră că în ultimul deceniu s-a deteriorat calitatea aerului din România, iar peste jumătate consideră că plafoanele naţionale de emisie nu sunt adecvate, potrivit unui studiu Eurobarometru publicat miercuri de Comisia Europeană. </strong></span></span></p>

 


De asemenea, media exprimată la nivel european privind deteriorarea calităţii aerului în celelalte 26 de state membre este de numai 56%, comparativ cu procentul de 74% din România.

Potrivit Eurobarometrului, 54% dintre români consideră că plafoanele naţionale de emisie nu sunt adecvate şi ar trebui întărite, în timp ce 23% cred că acestea nu trebuie modificate.

Un număr de 51% dintre români consideră că şi standardele UE privind calitatea aerului ar trebui întărite, 28% considerând că acestea sunt adecvate. Circa 74% dintre români şi-ar dori ca UE să intervină cu măsuri suplimentare pentru asigurarea calităţii aerului.

Totodată, 39% dintre români cred că provocările legate de poluarea aerului pot fi cel mai bine rezolvate la nivel european, 35% consideră că nivelul local este cel mai indicat, iar 23% au menţionat nivelul naţional.

Pe de altă parte, 39% dintre români îşi doresc controale mai stricte ale poluării la activităţile industriale şi de producţie a energiei, 20% cred că ar trebui oferite stimulente financiare pentru produsele cu emisii reduse, 35% consideră că este nevoie de o mai bună informare publică în acest sens, 30% vor controale mai stricte privind emisiile maşinilor şi camioanelor, 21% consideră necesară restricţionarea traficului auto în oraşele poluate, 29% vor introducerea unei legislaţii mai stricte privind calitatea aerului, iar 15% şi-ar dori taxe mai mari pentru activităţile care implică poluarea aerului.

Comparativ, în Italia nu mai puţin de 81% dintre intervievaţi sunt de părere că s-a deteriorat în ultimul deceniu calitatea aerului din ţara lor, iar în Cipru, Franţa, Grecia, Ungaria, şi Spania cred acest lucru 70-75% dintre participanţi.

"Cetăţenii doresc ca noi să acţionăm, iar noi vom răspunde aşteptărilor prin revizuirea, în 2013, a politicii în domeniul calităţii aerului. Europenii cer mai multe măsuri în sectoarele-cheie şi mai multe informaţii privind eficienţa politicilor. Pentru a răspunde acestor cerinţe, trebuie să ne coordonăm la nivel politic şi să continuăm cu acţiuni efective pe teren"
, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

Un alt motiv de îngrijorare la nivel european este şi impactul poluării atmosferice asupra sănătăţii şi asupra naturii. Aproape 9 din 10 europeni consideră că bolile legate de calitatea aerului, precum cele respiratorii sau cele cardiovasculare, constituie o problemă gravă. Tot probleme grave sunt considerate, de către 8 intervievaţi din 10, acidificarea şi eutrofizarea.

Eurobarometrul a fost realizat în toamna anului 2012 pe un număr de 25.000 de cetăţeni europeni din cele 27 de state membre.

Ultimele Stiri
abonare newsletter