monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Judecătorii clujeni vor să-l revoce pe Cristian Danileţ din CSM

Magistraţii clujeni sunt nemulţumiţi de faptul că judecătorul Cristian Vasilică Danileţ a participat la o procedură netransparentă de alegere a conducerii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în contra celor însuşite în proiectul de candidatură. Cristian Danileţ se numără printre cei care au votat-o pe Oana Hăineală în fruntea CSM.

Astăzi de la 13.00, are loc Adunarea Generală a judecătorilor clujeni care are ca scop declanşarea procedurii de revocare a judecătorului Cristi Danileţ din Consiliul Superior al Magistraturii. Magistraţii clujeni sînt nemulţumiţi de faptul că judecătorul Cristi Danileţ şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii, participînd la o procedură netransparentă de alegere a conducerii Consiliului în contra celor însuşite în proiectul de candidatură.

Cristi Danileţ a devenit membru CSM după ce a obţinut votul majorităţii  magistraţilor cu grad de judecătorie din toată ţara. El poate fi revocat dacă marea majoritate a adunărilor generale ale judecătoriilor din ţară vor decide că Danileţ nu mai poate să-şi continue activitatea în CSM.

Judecătorii din Vâlcea au demarat procedura

„În şedinţa din data de 7 ianuarie 2013, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, hotărând revocarea domnului judecător Cristi Vasilică Danileţ, membru ales din partea judecătoriilor în Consiliul Superior al Magistraturii din partea judecătoriilor, a declanşat procedura de revocare a acestuia, în condiţiile art. 55 alin. 4 din Legea 317/2004, republicată”, se arată în comunicatul emis, luni, de Judecătoria Râmnicu Vâlcea. Legea stipulează că un membru ales în Consiliul Superior al Magistraturii poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, dacă revocarea este votată cu două treimi din voturile judecătorilor în funcţie.

„Adunarea Generală a Judecătorilor a considerat că domnul judecător Cristi Vasilică Danileţ şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului, participând activ la o procedură netransparentă de alegere a conducerii Consiliului în contra celor însuşite în proiectul de candidatură, iar poziţiile sale publice exprimate recent au lăsat unui observator obiectiv impresia implicării mai degrabă în alte scopuri precum, fără a fi singurul, cel al promovării propriei sale imagini decât a intereselor judecătorilor români”, îşi motivează instanţa vâlceană decizia.

Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor va fi transmisă celorlalte instanţe de acelaşi grad, în vederea continuării procedurii de revocare. Judecătoria Râmnicu Vâlcea precizează în comunicat că s-a respins propunerea de revocare din funcţia de membru al Consiliului a domnului judecător Marius Badea Tudose, ales, de asemenea, din partea judecătoriilor. Cristi Danileţ se numără printre cei care au votat-o pe Oana Hăineală în fruntea CSM.