monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Furtuni şi precipitaţii abundente în Orientul Mijlociu: Şase persoane au murit şi 11 sunt date dispărute

Orientul Mijlociu se confruntă cu precipitaţii şi rafale de vânt neobişnuite, care au început duminică şi s-au soldat până în prezent cu şase morţi şi 11 dispăruţi, provocând numeroase perturbări.

Serviciile de meteorologie din regiune nu se aşteaptă la o ameliorare până joi şi prevăd chiar o nouă scădere a temperaturilor, cu risc de ninsoare la altitudine joasă în Liban, Israel şi teritoriile palestiniene.

La Ierusalim, serviciile de meteorologie se aşteaptă la ninsori miercuri şi la intensificări ale acestora în cursul serii.

În Israel, trei persoane au murit marţi, când maşina în care se aflau a fost răsturnată de vânt pe autostrada care leagă Tel-Aviv de Ierusalim, iar în Cisiordania un bărbat a murit şi alţi doi au fost răniţi după ce maşina lor a fost luată de ape la Attol, la nord de Tulkarem.

Elicopterele armatei israeliene au intervenit pentru a salva aproximativ 20 de persoane în stare de hipotermie blocate pe acoperişul casei lor inundate.

În Egipt, zece pescari au fost daţi dispăruţi după naufragiul vaporului lor, luni seara, în largul Marsa Matrouh (nord-vest), iar condiţiile meteorologice nefavorabile au îngreunat căutările.

Portul Alexandria este închis de duminică din cauza rafalelor violente de vânt, în timp ce ploile torenţiale au provocat pene de electricitate şi pagube importante pentru culturi în nordul Egiptului.

În Liban, doi bărbaţi au murit luni în accidente de maşină provocate de vremea nefavorabilă, iar un bebeluş în vârstă de şase luni a fost luat de ape într-un sat de beduini din centrul ţării.

Toate şcolile libaneze au fost închise, marţi, şi vor fi şi miercuri, iar în Cisiordania vacanţa de sfârşit de an a fost prelungită până sâmbătă.

La Damasc, unele artere rutiere sunt impracticabile din cauza ninsorilor. Într-o ţară aflată în plin război civil, frigul este şi mai greu de suportat deoarece numeroase regiuni se confruntă cu o penurie de carburant pentru încălzire şi cu pene de electricitate.

În acelaşi timp, sutele de mii de sirieni care au fugit din cauza violenţelor pentru a se refugia în tabere instalate în ţările limitrofe se adăpostesc de cele mai multe ori în corturi.

În tabăra iordaniană Zaatari, care găzduieşte 62.000 de refugiaţi, vremea nefavorabilă a distrus sute de corturi şi a provocat tensiuni, care au degenerat într-o busculadă în timpul distribuirii de ajutoare, în urma căreia au fost răniţi mai mulţi membri ai unor organizaţii umanitare.