Actualitate

Huffington Post: Este o ruşine că românii nu sunt mândri de Revoluţia din 1989

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong><img src="http://www.dcnews.ro/wp-content/uploads/2010/12/1989_revolutia.jpg" border="0" width="450" height="296" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Evenimentele din decembrie 1989 din România sunt considerate “cu adevărat" o revoluţie, spre deosebire de "mulţi dintre români", de către unul dintre bloggerii care scriu pentru ediţia britanică a Huffington Post. Bloggerul, de origine scoţiană, spune că românii nu cred în revoluţie, deoarece "iubesc teoria conspiraţiei". </strong></span></span></p>

 


"Problema este că mulţi dintre români cred astăzi că revoluţia lor nu a fost una 'reală'. Ei spun că a fost o 'lovitură de stat' - o preluare a puterii de către o clică formată din comunişti, comandanţi militari şi agenţi KGB. Ei se simt trădaţi de revoluţie, dezamăgiţi de faptul că guvernanţii de după 1989 au eşuat în a imbunătăţi economia sau să scoată populaţia din mizeria sărăciei", scrie scoţianul Rupert Wolffe-Murray, potrivit Ziare.com.

El notează că a învăţat, în şcoala gimnazială, de la profesorul de istorie, că "cuvântul revoluţie înseamnă să întorci ceva cu 180 de grade. (...) Când se întamplă o revoluţie într-o ţară, spunea el, înseamnă pur şi simplu că are loc o schimbare de putere violentă şi haotică. Atât, fără nicio menţiune că ar trebui ca lucrurile să devină mai bune. Când am studiat istoria la Universitatea din Liverpool, am citit despre toate distrugerile şi haosul care au urmat revoluţiilor din Franţa şi Rusia. În ambele ţări, rezultatul revoluţiei a fost teroare, dictatură, foamete, război, sărăcie şi zeci de ani de instabilitate politică".


Bloggerul scoţian se arată convins că în România a avut loc o revoluţie. El spune că românii, în special intelectualii români, au o percepţie greşită despre semnificaţia cuvântului "revoluţie", deoarece au fost educaţi în comunism. În final, el consideră că românii ar trebui să fie mândri de revoluţia lor. “Ei au scăpat de una dintre cele mai odioase dictaturi din Europa şi ar trebui să fie mândri de asta. Eu, cu siguranţă, sunt", concluzionează Rupert Wolffe-Murray.

Ultimele Stiri
abonare newsletter