Actualitate

ALERTĂ în Argentina şi Chile: VULCANUL Copahue, în pragul unei erupţii majore

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/24/vulcan.png" border="0" width="450" height="258" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Chile şi Argentina erau, duminică, sub alertă cod roşu şi portocaliu din cauza activităţii vulcanului Copahue, situate în sudul Anzilor Cordilieri la frontiera dintre cele două ţări, o zonă slab populată, au anunţat autorităţile chiliene şi argentiniene, scrie Mediafax.

Oficiul chilian pentru situaţii de urgenţă (Onemi) nu a emis însă ordin de evacuare. În partea chiliană, doar 500 de persoane trăiesc la Copahue, o localitate cunoscută pentru sursele sale termale, 900 la Caviahue şi 800 în comunităţile indigene Mapuche.

Coloanele de gaz care se înalţă din craterul Copahue, cu o altitudine de 2.965 de metri, şi-au schimbat culoarea duminică seara, trecând de la gri a alb, ceea ce dezvăluie prezenţa vaporilor, potrivit unei urse din cadrul Ministerului Minelor.

"Nu putem să excludem posibilitatea ca activitatea (vulcanului) să evolueze într-o erupţie majoră", a declarat serviciul naţional de geologie şi mine (Sernageomin) într-un comunicat.


Autorităţile provinciei argentiniene Neuquen (sud) au exclus, de asemenea, orice evacuare a populaţiei, precizând că riveranii "trăiesc în cea mai deplină linişte".

Ultimele Stiri
abonare newsletter