Actualitate

PS Florentin: Oamenii ar trebui să petreacă sarbatorile cu o justă măsură, evitând excesele, inclusiv la masă

<p><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/23/psflorentin.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, arată în Scrisoarea Pastorală de Crăciun că transformarea unei sărbători într-un prilej dedicat exclusiv profitului uman duce la desacralizarea acesteia, îndemnându-i pe credincioşi să petreacă sărbătorile “cu o justă măsură”.</strong></p>

 

PS Florentin Crihălmeanu arată, în Scrisoarea Pastorală de Crăciun prezentată vineri, că profitul nu ar trebui să aibă legătură cu sărbătoarea creştină.


“Atât în ţări occidentale, cât şi orientale, se îmbină aceste laturi, a spiritualităţii puternice cu cea a profitului uman. În anumite limite poate fi de înţeles. E de înţeles de exemplu în cazul unor mănăstiri, care adăpostesc relicvele unor sfinţi importanţi şi care îşi câştigă existenţa vânzând anumite prospecte. Problema este când spaţii din prejma unor aşezăminte religioase devin pieţe de desfacere pentru obiecte care nu au legătură cu sărbătoarea. Este un profit al celor care nu sunt interesaţi de a participa la serviciile liturgice, ci doar de ocazia de profit pe care le oferă sărbătoarea. Această latură a sărbătorii conduce spre desacralizarea sărbătorii. Am văzut acest fenomen şi în Occident şi în alte ţări. Creştinii ar trebui să ia o distanţă justă faţă de astfel de lucruri”, afirmă Crihălmeanu, citat de Mediafax.

PS Florentin Crihălmeanu îi îndeamnă pe credincioşi să ducă vestea naşterii lui Iisus cu decenţă şi să îşi trăiască credinţa cu “oarecare modestie”.


“Oamenii ar trebui să petreacă sărbătorile cu o justă măsură, evitând excesele, inclusiv la masă sau în cadrul întâlnirilor prieteneşti. Să trăiască sărbătorile în bucurie creştină, în limitele necesare bucuriei şi să evite osteneli de după sau chiar internări”, adaugă PS Florentin Crihălmeanu.

PS Crihălmeanu spune că sărbătorile de iarnă sunt, în fiecare an, zile de bucurie care ne desprind de încordarea, rutina şi oboseala muncii de peste an.


“Este un timp al odihnei, al vacanţei, al relaxării şi al refacerii fizice, dar, pentru noi creştinii, trebuie să fie şi un timp de rugăciune, de reînnoire spirituală, de har şi întărire în credinţă”, încheie episcopul.

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter