Actualitate

Mitropolitul Andreicuţ: amintirea eroilor Revoluţiei se stinge din inima noastră

<p><span style="font-size: small;"> </span></p> <p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/21/andreicut.png" border="0" width="450" height="258" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În cuvântul pe care l-a rostit astăzi, la slujba de pomenire a eroilor Revoluţiei din 1989, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Andrei Andreicuţ a subliniat că încet, încet, amintirea celor care au căzut pentru libertate acum 23 de ani se stinge din inima şi memoria noastră.</strong> </span></p>

 


În cadrul ceremoniei de pomenire a eroilor Revoluţiei din 1989 care a avut loc de la ora 12.00 în Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii, Andrei Andreicuţ a spus despre martirii din 1989 că şi-au dat viaţa pentru semenii lor şi, păstrând proporţia, a făcut o paralelă între jertja lor şi jertfa Mântuitorului Isus Hristos. „În scurtul meu cuvânt de omagiere voi pleca de la un verset din Evanghelia după Ioan. În capitolul 15, versetul 13, Mântuitorul Isus Hristos zice aşa: mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are ca sufletul lui să şi-l pună pentru prietenii săi. Eroii Revoluţiei române şi-au pus sufletul pentru semenii lor. Făcând un paralelism şi păstrând proporţiile, ştim că mântuirea întregii lumi se întemeiază pe jertfa Domnului Isus Hristos. În Evanghelia după Ioan, El ne spune lucrul acesta: că mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are ca sufletul lui să şi-l pună pentru prietenii săi. Iar Dumnezeu l-a trimis pe Fiul Său ca să îşi dea viaţa pentru noi. Tinerii minunaţi din 1989 care scandau « Vom muri şi vom fi liberi » şi-au dat viaţa pentru semenii lor”, a rostit Andreicuţ.


Eroii sunt uitaţi, încet, încet


Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a scos în evidenţă faptul că martirii Revoluţiei sunt uitaţi de români. „În aceste zile îi omagiem şi constatăm, fără să aducem critică nimănui, că încet, încet parcă din memoria noastră şi din inima noastră, amintirea lor se stinge. Sigur că recunoştinţa e o floare foarte rară, dar cel ce o cultivă este un om de mare ţinută morală şi noi cei adunaţi astăzi, aici am dori să cultivăm această virtute a recunoştinţei faţă de cei ce s-au jertfit pentru libertatea semenilor lor”, a încheiat IPS Andrei Andreicuţ.



Depuneri de coroane în Cimitirul Eroilor

Astăzi, în Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor Revoluţiei din 1989, urmată de cuvântul mitropolitului Andrei Andreicuţ şi depuneri de coroane din partea instituţiilor statului, printre acestea fiind asociaţiile de revoluţionari din Cluj-Napoca şi Turda, Consiliul Judeţean, Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Local, Prefectura Cluj, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Penitenciarul Gherla, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi alţii. De asemenea, au depus coroane de flori şi partidele politice USL, PDL şi PPDD.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.


 

Citeşte şi:

Eroii Revoluţiei, comemoraţi, astăzi la Cluj-Napoca

Revoluţionarii clujeni protestează pentru indemnizaţii

Ultimele Stiri
abonare newsletter