Actualitate

Romii au protestat în faţa Primăriei la doi ani după ce au fost evacuaţi de pe strada Coastei

<p style="margin-bottom: 0in;" lang="ro-RO" align="JUSTIFY"><strong><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><span lang="en-US"><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/17/romi.png" border="0" width="450" height="258" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Aproximativ 200 de persoane, </span><span lang="ro-RO">romi şi activişti, </span><span lang="en-US">au protestat luni dup</span><span lang="ro-RO">ă amiaza în faţa Primăriei Cluj-Napoca şi i-au cerut primarului Emil Boc să-i scoată de la groapa de gunoi a oraşului şi să le dea locuinţe decente undeva în oraş. Protestul a avut loc la doi ani de la evacuarea romilor de pe strada Coastei din Cluj-Napoca şi mutarea lor la Pata Rât, unde este groapa de gunoi a oraşului. Aceştia sunt extrem de nemulţumiţi de condiţiile oferite în locuinţele sociale şi au declarat că s-au săturat să aştepte o schimbare.

Protestatarii au purtat tricouri negre pe care scria „Locuinţa este un drept al omului”, „Stop evacuărilor forţate” şi au aprins câte o lumânare. De asemenea, pe zidurile Primăriei au fost proiectate imagini de la evacuările romilor din urmă cu doi ani.


Pentru noi, este o comemorare tristă. În data de 17 decembrie, dimineața în zori, pe strada Coastei a apărut un număr impresionant de polițiști, însoțind autoritățile locale. Ne-am simțit copleșiți și speriați de numărul mare al polițiștilor. Presiunea autorităților și amenințările lor ne-au făcut să acceptăm locuințele propuse de ei, fără să știm exact unde se află sau care sunt condițiile de locuit acolo. 56 de familii care locuiau în casele improvizate pe strada Coastei au fost mutate forţat. De doi ani numai promisiuni sunt, nimic nu s-a rezolvat pentru noi, trăim în condiţii inumane”, a precizat Ernest Certa.

Se împlinesc doi ani de când am fost evacuaţi forţat din casele noastre de pe strada Coastei numărul 18 de către primarul Sorin Apostu împreună cu poliţia locală. Vrem să mulţumim autorităţilor române care nu au luat nicio măsură pentru noi şi l-au eliberat din închisoare şi a scăpat nepedepsit pentru ceea ce ne-a făcut. Suntem în preajma sărbătorilor de iarnă care pentru noi nu mai au nicio valoare deoarece locuim în groapa de gunoi care este iadul pe pământ. Vrem să-i cerem primarului Emil Boc să ia atitudine la toate marşurile pe care le facem noi pentru a avea copiii noştri un viitor mai bun şi a ne scoate din iadul acela, din groapa de gunoi”, a declarat Claudia Greta, participantă la protest.


Dimineaţă la ora 6 toată Primăria şi Poliţia Locală a fost acolo sus la noi şi după cum ştiti foarte bine ne-au pus pe drumuri. Ne-au pus la dispoziţie nişte maşini foarte mizerabile, maşinile de gunoi să ne cărăm mobila cu ele. Mobila mea, toată în afară de frigider şi televizor, restul tot a rămas acolo că nu am avut unde s-o duc. Am primit o parcelă de pământ şi încă nu am reuşit să fac nimic, pentru că nu am bani. Locuim 8 persoane într-o casă de 16 mp”, a mai declarat o altă femeie.

În urmă cu doi ani ne-au mutat la Pata Rât unde este o infecţie foarte mare, este foarte mizerabil, copiii noştri nu merită să trăiască în asemenea condiţii”, a mai precizat un alt protestatar.


Pe 17 decembrie 2010, la ora 6.00 dimineaţa, Jandarmeria şi Poliţia Comunitară au pus în aplicare o hotărâre de consiliu local prin care 56 de familii de romi care locuiau pe strada Coastei şi plăteau chirie în lipsa unui contract au fost mutate în afara oraşului, pe strada Cantonului din zona Pata Rât - groapa de gunoi a oraşului. Autorităţile au invocat, în susţinerea deciziei, numeroasele reclamaţii ale vecinilor împotriva comunităţii de romi.


În zona Pata-Rât și Cantonului trăiesc aproximativ 1.500 de persoane, dintre care 300 au fost mutate de pe strada Coastei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter