Actualitate

Din croitorie în bucătarie

<p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/18/06-croitorie.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />„Cenuşăresele” remuneraţiei se luptă pentru supremaţia locală a ofertei de locuri de muncă.</strong> </span></span></p>

Sărbătorile de iarnă au dat peste cap clasamentul cu locurile disponibile în judeţ. După ce luni la rând aproape 20% din oferta clujeană de locuri de muncă publicată pe site-ul Agenţiei Judeţeane de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj s-a adresat muncitorilor necalificaţi din industria confecţiilor, a venit rândul orientării cererii înspre ospătari, lucrători în bucătărie şi barmani.Astfel, dintre cele aproape 700 de locuri vacante la nivelul judeţului Cluj, aproape 200 se adresează celor trei categorii de meserii.


Situaţia e explicată prin schimbările intervenite în activitate cu ocazia sărbătorilor de iarnă.


„În general luna decembrie este o lună cu număr scăzut de locuri de muncă vacante. În domeniul confecţiilor majoritatea firmelor au contracte cu străinătatea, unde activitatea se suspendă de regulă în preajma sărbătorilor de iarnă aşa că îşi suspendă la rândul lor activitatea începând cu 15 decembrie urmând să o reia abia după 15 ianuarie”, explică Daniel Don, directorul AJOFM Cluj. Potrivit acestuia sărbătorile „sunt de vină” şi pentru afluxul de oferte în domeniul hotelier/turistic. „Foarte multe companii organizează cu ocazia sărbătorilor de iarnă microrevelioane sau alte evenimente de sfârşit de an, fiind nevoie de personal suplimentar”, adaugă Don.


Domeniile cu cele mai mici salarii


Potrivit ultimelor date furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), aferente lunii octombrie, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturi aeriene (3953 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (846 lei).


Nici salariile din domeniul confecţiilor nu sunt departe situându-se în jurul valorii de 900 de lei. Însă, spre deosebire de câştigurile din hoteluri şi restaurente, confecţiile au înregistrat o creştere a salariilor. Astfel, INS notează majorări între 2,5% şi 5% în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte pentru luna octombrie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter