Actualitate

Zi de doliu în Timișoara, în memoria primilor martiri din decembrie 1989

<p><span style="font-size: small;"><strong>Luni este zi de doliu în Timişoara, în memoria primilor 66 de manifestanţi din oraş care au căzut pentru libertate în timpul Revoluţiei din decembrie 1989.</strong>

Prin dispoziţia primarului, toate steagurile instituţiilor din oraş vor fi coborâte în bernă.

Manifestările comemorative sunt organizate de Asociaţia 17 Decembrie a Răniţilor şi Familiilor Îndoliate din Revoluţia din 1989 şi de Asociaţia Memorialul Revoluţiei.

Până la ora 9,30 este organizată primirea invitaţilor din ţară, împreună cu care se va porni într-un marş de comemorare a Revoluţiei române.

La ora 10,00 se va oficia o slujbă de pomenire a eroilor martiri la Catedrala Mitropolitană, unde va avea loc şi o depunere de coroane la locul de martiriu unde a căzut unul dintre primii tineri care a strigat 'Libertate!'.

De la ora 10,30 în sala de concerte a Liceului Ion Vidu va fi proiectat filmul documentar 'Noi nu murim!', iar la ora 12,00 este programat un Te Deum pentru pomenirea eroilor martiri la Biserica Martirilor.

Următorul moment comemorativ se va derula la Cimitirul Eroilor, cu slujba de pomenire a eroilor martiri, un parastas şi depuneri de coroane. Aceleaşi ceremonialuri vor urma în Cimitirul Săracilor de la ora 14,00.

Ziua se va încheia cu un moment de reculegere cu lumânări pe treptele Catedralei Mitropolitane de la ora 19,30.

Pe 17 Decembrie 1989 armata a organizat o demonstraţie de forţă în centrul Timişoarei, iar la ora 17,00 s-au auzit primele focuri de armă în oraş. La Procuratura Militară Timişoara au fost înregistraţi atunci 66 de morţi şi 196 de răniţi. În seara aceleiaşi zile, la Bucureşti Consiliul Politic Executiv a aprobat reprimarea în forţă a manifestanţilor de la Timişoara, etichetaţi ca trădători.

Manifestările comemorative vor continua până în data de 21 decembrie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter