Actualitate

Trenuleţe în miniatură pentru salvarea liniei de cale ferată Oraviţa-Anina

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/15/trenulete.png" border="0" width="451" height="258" style="float: left; margin: 2px 5px;" />O expoziţie de trenuleţe şi machete se desfăşoară în acest sfârşit de săptămână la gara din Cluj-Napoca. Scopul expoziţiei este de a atrage atenţia asupra uneia dintre cele mai vechi linii de cale ferată din ţară, Oraviţa-Anina, construită de austrieci în urmă cu mai bine de 150 de ani, linie pe care autorităţile vor să o închidă. Intrarea la expoziţie costă 5 lei.

Organizatorii expoziţiei, Asociaţia Trainsylvania Railway Club, şi-au propus, să promoveze acea cale ferată şi să dovedească autorităţilor că nu trebuie închisă, iar dacă se vrea, se pot găsi soluţii.

”Această linie de cale ferată nu este cu nimic mai prejos decât celebrele ei surate din Austria şi Elveţia. Zona este una spectaculoasă pentru că are multe viaducte. O călătorie cu trenul în zonă poate fi combinată cu o plimbare la cascada Beuşniţa şi cu o expediţie pe Cheile Nerei. Prin expoziţia noastră vrem să-i arătăm CFR-ului că această cale ferată nu este nerentabilă, ci este un obiectiv turistic unic
”, afirmă managerul evenimentului, Traian Avram, membru în Asociaţia Trainsylvania Railway Club.

Însă, lăsând la o parte „lupta” celor mari, cei mici veniţi la expoziţie nu mai conteneau să admire şi să le spună părinţilor că vor şi ei trenuleţe jucării precum cele expuse. „Tati, uite, ce frumos! Vreau unul mai mare acasă, cu vagoane!”, i-a spus Toni Herban tatălui său, Octavian Herban. Ce nu au văzut copii au fost „păpuşarii” care controlau liniile ca trenuleţele să poată fi admirate fără „incidente” feroviare.

Dioramele sunt splendide, lucrate până la cel mai mic detaliu, de la „iţele” căilor ferate, macazurile, tunelurile săpate în piatră care i-au fascinat pe vizitatorii de toate vârstele, gările cu călători în miniatură şi pajiştile cu văcuţe libere ori în ţarcuri specifice peisajelor montane până la trenuleţele din care se vedeau pasagerii pe geam şi care, spre deosebire de „surorile” lor din realitatea, arată ca noi.

Expoziţia este deschisă până duminică inclusiv.

Ultimele Stiri
abonare newsletter