Actualitate

Japonia: Miniştri şi experţi reuniţi la Fukushima pentru a discuta despre securitatea nucleară

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong>O conferinţă internaţională privind securitatea nucleară a început sâmbătă în Japonia, în regiunea centralei avariate de la Fukushima, la care iau parte miniştri şi experţi care au promis că vor coopera pentru a trage învăţămintele acestui dezastru care a avut loc la 11 martie 2011, notează sâmbătă AFP.

'Obiectivul este de a întări siguranţa instalaţiilor nucleare împărtăşind expertiza şi cunoştinţele noastre', a explicat ministrul japonez de externe, Koichiro Gemba, în discursul de inaugurare. El a insistat asupra necesităţii de a trage învăţămintele necesare din dezastrul de la Fukushima, devastată de cumplitul tsunami, şi a importanţei unei cooperări internaţionale pentru a depăşi sarcinile uriaşe.

'Un an şi nouă luni s-au scurs de la accident şi sunt persoane care suferă pentru că au fost nevoite să fugă şi să trăiască în restrişte', a reamintit ele, subliniind că pentru demolarea, decontaminarea şi analizarea efectelor radiaţiilor asupra sănătăţii, Japonia are o obligaţie deosebită.

'Fără revitalizarea regiunii Fukushima, nu va exista revitalizarea a ţării', a conchis Koichiro Gemba. La rândul său, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Yukiya Amano, a declarat că lucrările continuă la centrală cu progrese mari, dar că pagubele au fost considerabile'.

Această conferinţă desfăşurată la Koriyama, localitate aflată la 60 de kilometri de centrala Fukushima-Daiichi, va continua până luni prin sesiuni plenare la care participă miniştri şi reprezentanţi din aproape 50 de ţări şi organizaţii şi prin discuţii între experţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter