Actualitate

Coreea de Sud: Phenianul va realiza un test nuclear în curând

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/05/israel.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Un oficial guvernamental sud-coreean de rang înalt a apreciat vineri că există o "<em>mare probabilitate"</em> ca nord-coreenii să efectueze un al treilea test nuclear, în urma tirului reuşit al unei rachete cu rază lungă de acţiune, condamnat de o parte a comunităţii internaţionale, informează Mediafax.

"Un test nuclear este foarte probabil, iar în baza unor analize ale serviciilor de informaţii, pregătiri semnificative sunt în curs", a declarat Yu Woo-ik, ministrul Unificării, însărcinat cu relaţiile între cele două ţări.

"Coreea de Nord are obiceiul să efectueze teste nucleare după lansări de rachetă, al căror scop este obţinerea unei tehnici de lansare a unui proiectil dotat cu focos nuclear", a declarat el, în timpul unei audieri într-un grup parlamentar.

Testele nucleare din octombrie 2006 şi mai 2009 au fost efectuate după câteva luni de la tiruri - eşuate - de lansatoare de rachete sau rachete cu rază lungă de acţiune.


Phenianul afirmă că a lansat o rachetă, care transporta un satelit, în cadrul unei misiuni paşnice. Însă criticii săi, cu Washingtonul în frunte, consideră că este vorba despre un tir deghizat al unei rachete, în cadrul unei etape-cheie a programului nuclear militar al acestei ţări.

Occidentalii şi aliaţii lor asiatici acuză regimul de la Phenian că deţin mai multe bombe nucleare şi că procedează la teste atomice în vederea miniaturizării acestora şi instalării lor în rachete.

Unii experţi apreciază că Phenianul este departe de a poseda o putere balistică fiabilă şi că o creare a unei capacităţi nucleare instalate pe o rachetă intercontinentală va necesita încă multa timp.

Ultimele Stiri
abonare newsletter