Actualitate

FOTBALUL, medicament anti HIPERTENSIUNE. Pe teren, nu la TV!

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong><img src="http://monitorulcj.ro/documente/stories/2012/09_septembrie/14/06%20sport%20main%20-%20dinamo%20-%20cfr.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Practicarea fotbalului constituie un exerciţiu recomandabil hipertensivilor. Activitatea fizică este recunoscută de multă vreme ca mijloc eficient pentru scăderea tensiunii arteriale. Problema constă în motivarea pacienţilor în a începe şi continua această activitate, scrie passionsante.be. </strong></span></span></p>

 


Cercetători de la universităţile din Exeter (Marea Britanie) şi Copenhaga (Danemarca) s-au ocupat de fotbal ca formă recreativă. S-au alcătuit două grupe de pacienţi uşor hipertensivi (cu vârste cuprinse între 35 şi 54 de ani), care nu făcuseră sport (în mod regulat) în anul precedent. Circa 70% erau sub tratament medicamentos.

Cei care au alcătuit primul grup au jucat fotbal în două şedinţe de câte o oră pe săptămână, timp de şase luni. Cei din al doilea grup au fost supuşi unui demers medical clasic, cu recomandări despre importanţa activităţii fizice şi sfaturi de nutriţie. Cercetătorii au evaluat o serie de parametri fiziologici la începutul experimentului, apoi după trei luni şi la sfârşit, după şase luni.

'Rezultatele au fost impresionante', scrie pe Sante Log. 'Membrii grupei de fotbal au avut o presiune arterială mult mai scăzută şi o condiţie fizică mai bună decât cei din grupul căruia i s-au făcut recomandări.'

Fotbalul a avut efecte remarcabile asupra presiunii sistolice şi diastolice, a consumului maxim de oxigen, a frecvenţei cardiace în stare de repaos şi a pierderii masei de grăsimi. Fiind vorba despre un sport apreciat de bărbaţi, autorii cercetării consideră că este un mijloc excelent de a-i îndemna să practice o activitate fizică regulată. Chiar şi femeile care nu sunt pasionate în mod special de acest sport ar putea încerca.

Cercetările au fost publicate în revista Medecine and Science in Sports and Exercice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter