Actualitate

Coreea de Nord a lansat o rachetă

<p><span style="font-size: small;"> </span></p> <p><span style="font-size: small;"><strong>Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă pentru a pune pe orbită un satelit civil de observare terestră, potrivit regimului comunist, dar care constituie un nou test de rachetă balistică, potrivit comunităţii internaţionale, a anunţat Ministerul sud-coreean al Apărării, citat de AFP.</strong>


Racheta "a fost lansată", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului, fără alte precizări. Potrivit unei surse guvernamentale sud-coreene, citată de agenţia Yonhap, racheta a fost lansată de la poligonul Sohae, la ora 09.51 (02.51 ora Românie).


Guvernul japonez a anunţat că o rachetă nord-coreeană a trecut pe deasupra insulei nipone Okinawa la 12 minute după ce a fost lansată de Coreea de Nord, iar Tokyo nu a încercat să o doboare.


"O rachetă pe care Coreea de Nord o numeşte satelit a fost lansată la ora 09.49 şi a trecut pe deasupra Okinawa la 10.01. Nu am lansat niciun interceptor", a explicat biroul premierului.


Ulterior, Coreea de Nord a confirmat, prin intermediul agenţiei de presă oficiale nord-coreene KCNA,că a lansat cu succes o rachetă ce a pus pe orbită un satelit civil.


"Lansarea celei de-a doua versiuni a satelitului nostru Kwangmyongsong-3 de la centrul spaţial Sohae (...) la 12 decembrie a reuşit" şi "satelitul a intrat pe orbită aşa cum era prevăzut", a precizat agenţia.

Aceleaşi fraze au fost citite la televiziune de o prezentatoare îmbrăcată în costum tradiţional coreean.

Aşezată în faţa unui ecran care înfăţişa drapelul nord-coreean, prezentatoarea a citit comunicatul oficial cu o voce puternică şi triumfătoare, în cadrul unui "program special".

Acest tip de programe este rar şi rezervat unor ocazii excepţionale cum ar fi anunţul privind moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il în decembrie 2011.

Ultimele Stiri
abonare newsletter