Actualitate

Vitaminizarea de sezon, doar cu reţetă

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/02_ziua/tarabe-legume.jpg" border="0" alt="tarabe legume fructe" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Oboseala, insomniile şi durerile sunt probleme care pot apărea la trecerea de la iarnă la primăvară. Medicii recomandă consult de specialitate şi evitarea automedicaţiei.</p>

Terminarea anotimpului rece aduce anumite stări de disconfort pentru unele persoane, cele mai frecvente probleme fiind oboseala şi insomniile.

În acest caz, medicii spun că nu trebuie luate vitamine, minerale şi medicamente decât după un consult la medic. „În caz de oboseală, isomnie, dureri la nivelul anumitor organe le recomandăm pacienţilor să vină la cabinet”, afirmă Ioan Mureşan, medic de familie.


Specialiştii spun că organimsul se confruntă cu stări de disconfort din cauza trecerii de la temperaturi scăzute la unele mai ridicate, a lipsei de vitamine şi minerale cauzată de alimentaţia din timpul iernii cu un aport scăzut de vitamine. Pentru a completa minusurile de vitamine şi minerale, se recomandă consumul de legume şi fructe. „Acestea consider că sunt reguli elementare şi cred că ar trebui să le cunoască toată lumea”, mai spune Ioan Mureşan.

Legumele şi fructele ar putea avea puţine vitamine

Cu toate că fructele şi legumele sunt recomandate în orice anotimp, medicii clujeni consideră că acest tip de alimente care se găsesc în această perioadă în supermarketuri s-ar putea să aibă un conţinut mult mai scăzut în substanţe benefice pentru organism decât cele de acum 20 de ani. „Cu alimentaţia este mai greu deoarece nu poţi cere ca omul să consume ardei care costă 14 lei kilogramul sau banane care costă 6 lei kilogramul. Pe de altă parte, conţinutul de vitamine şi minerale din legumele şi fructele din prezent este mult mai redus decât acum 20-30 de ani din cauză că se coc pe vapor”, este de părere medicul Mureşan.


Minerale şi vitamine, doar cu sfatul medicului

Medicii subliniază că nu toată lumea trebuie să urmeze o cură de vitamine şi minerale, ci doar cei care au boli cronice, copiii şi vârstnicii şi cei care au avut afecţiuni respiratorii prelungite în timpul iernii. Pentru populaţia sănătoasă este suficient un consum mai mare de legume, fructe şi alimente bogate în proteine. Fructele bogate în vitamina C, cum ar fi citricele, au rolul de a energiza organismul şi de a-l feri de stările de oboseală. Tot la energizarea organismului şi la refacerea stării psihice ajută alimentele bogate în vitamina B, cum ar fi cerealele sau peştele.

Medicii mai adaugă şi deja clasicele sfaturi: cel puţin 30 de minute de mişcare în fiecare zi şi 2 litri de apă consumaţi zilnic.

Ultimele Stiri
abonare newsletter