Actualitate

1 miliard de decese pe an din cauza fumatului

<p>Fumatul ucide anual 5 milioane de oameni în toată lumea, potrivit celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Se estimează că, până în 2030, numărul deceselor cauzate de fumat va creşte la 8 milioane pe an şi va ajunge chiar la 1 miliard în cursul secolului XXI.</p>

Specialiştii din cadrul OMS afirmă că, la nivel mondial, bărbaţii fumează de cinci ori mai mult decât femeile, dar această rată diferă foarte mult de la ţară la ţară. Astfel, în ţări dezvoltate precum Australia, Canada, SUA şi majoritatea ţărilor din Europa de Vest, femeile fumează la fel de mult ca şi bărbaţii. În schimb, în ţările mai puţin dezvoltate, femeile fumează mult mai puţin decât bărbaţii. Potrivit informaţiilor OMS, în China 61% din bărbaţi au acest viciu, în timp ce doar 4,2% din femei fumează. În Argentina, 34% din bărbaţi sunt dependenţi de tutun şi doar 23% din femei au acest viciu.

Un studiu publicat recent de OMS relevă că în viitorul nu foarte îndepărtat, milioane de femei din ţările în curs de dezvoltare riscă să se îmbolnăvească şi să moară prematur din cauza fumatului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter