Actualitate

Împotriva listării UNESCO!

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/02_ziua/rosia-montana-1.jpg" border="0" alt="Roşia Montană" style="margin: 2px 5px; float: right;" />Sindicatul „Viitorul Mineritului” şi ONG-urile care susţin proiectul minier de la Roşia Montană strâng semnături împotriva includerii localităţii pe lista UNESCO.</p>

Sindicatul „Viitorul Mineritului” de la Roşia Montană, împreună cu ONG-urile care susţin proiectul minier de la Roşia Montană au demarat o campanie de strângere de semnături împotriva includerii Roşiei Montane pe lista tentativă UNESCO.

„Demersul UNESCO încălca dreptul la muncă şi la un trai decent al comunităţilor din Munţii Apuseni şi pune în pericol grav soarta patrimoniului cultural”, declară Cristian Albu, liderul sindicatului „Viitorul Mineritului” de la Roşia Montană.


„Nu vor patrimoniu, ci doar blocarea proiectului”

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că se încearcă transformarea Roşiei Montane în sit UNESCO şi consideră că acest demers este doar o încercare de blocare a proiectului minier de la Roşia Montană.

„Cred că dacă proiectul de la Roşia Montană se aprobă şi se face, asta va rezolva şi problema patrimoniului. Compania care propune proiectul minier a dovedit bună credinţă implicându-se deja în restaurarea patrimoniului. Săpăturile arheologice şi activităţile de restaurare a patrimoniului s-au făcut cu oamenii din zonă. Cred că aceste lucruri vor continua. Dacă nu se face proiectul minier, oamenii vor fi forţaţi să plece în alte părţi, în căutarea unui loc de muncă, zona se va depopula şi patrimoniul se va distruge. Zona nu oferă alternative realiste pentru alte activităţi economice. Suntem hotărâţi dacă este cazul să mergem la Bucureşti să ne apărăm drepturile. Îi rugăm pe toţi cei care ne susţin să semneze împotriva includerii Roşiei Montane pe lista tentativă UNESCO”, a precizat liderul sindical.


„De ce nu dau opozanţii bani pentru patrimoniu?”

Roşia Montană„Prin demersul pe care îl face, opoziţia urmăreşte să blocheze proiectul minier de la Roşia Montană nu să salveze patrimoniul de la Roşia Montană. Noi suntem mineri din tată în fiu, ne pasă de istorie, dar suntem convinşi că se poate şi minerit modern şi patrimoniu. Ca să îţi pui în valoare tradiţiile şi istoria ai nevoie de mulţi bani. Proiectul minier înseamnă pentru noi investiţii masive în infrastructură şi în punerea în valoare a patrimoniului, pentru ca noi să ne putem mândri cu moştenirea culturală. Tot felul de aşa-zişi salvatori vorbesc în numele nostru, dar ce am văzut cu adevărat până acum sunt doar lucrurile bune realizate de compania Roşia Montană Gold Corporation în ceea ce priveşte patrimoniul nostru cultural şi nu numai. Restaurarea patrimoniului de la Roşia Montană a început. Anul trecut a fost restaurată şi inaugurată prima clădire din zona protejată a Roşiei Montane - Casa 325 în care funcţionează acum expoziţia de istorie a mineritului din Roşia Montană Aurul Apusenilor. Vechile clădiri ale primăriei şi şcolii din Roşia Montană aflate într-o stare avansată de degradare sunt alte două obiective pentru care Roşia Montană Gold Corporation a început deja realizarea proiectelor de restaurare. Valoarea lucrărilor se ridică la cel puţin două milioane de euro, pentru că cele două clădiri restaurate să poată fi incluse apoi într-un program turistic.Toate aceste lucruri concrete înseamnă că îţi pasă de patrimoniu, nu propuneri goale, fără rost. De ce nu dau opozanţii bani pentru patrimoniu dacă le pasă în loc să facă mitinguri de protest şi să bombardeze Ministerul Culturii cu tot felul de scrisori. Să facă spectacol este simplu, să faci lucruri concrete este mai greu”, a declarat la rândul său dr. Andrei Jurca - presedintele ONG Pro Roşia Montană.

„Demers nelegitim”

Roşia Montană„Organizaţia noastră, încă de la înfiinţare luptă pentru salvarea patrimoniului maghiar şi nu numai din Roşia Montană şi împrejurimi. Considerăm că listarea pe lista UNESCO este un proiect neserios, neeligibil datorită faptului că acest lucru nu aduce bani pentru restaurarea sau protejarea patrimoniului, iar introducerea în circuitul turistic este discutabilă. Tot autorităţile şi comunitatea locală şi statul român trebuie să gasesca banii necesari pentru patrimoniu, iar noi ştim foarte bine că aceste fonduri sunt aproape inexistente. Trebuie să fim realişti şi să realizăm că doar cu investiţii private putem face acest lucru. Proiectul minier de la Roşia Motana este o soluţie, deoarece prevede fonduri pentru protejarea patrimoniului şi au investit deja bani în restaurarea clădirilor istorice din zonă. Avem nevoie acum de bani pentru a ne proteja istoria, nu de poveşti şi demersuri care sună frumos, dar nu au acoperire”, susţine Lorand Kopenetz, preşedintele Asociaţiei Culturale Maghiare din Abrud. Susţinătorii proiectului minier de la Roşia Montană cred că listarea UNESCO este un demers nelegitim şi care este respins în totalitate de către comunităţile din Munţii Apuseni, singurele care ar putea să decidă asupra acestui lucru. Ei cer Ministrului Culturii, Kelemen Hunor să nu cedeze demersului demagogic de listare UNESCO a Roşiei Montane, care pe lângă faptul că nu este fezabil datorită respingerii sale de către comunitatea locală, ar pune în pericol grav patrimoniul cultural, care până în acest moment a fost descoperit, cercetat şi protejat exclusiv prin finanţările făcute de către proiectul minier.

Ultimele Stiri
abonare newsletter