Actualitate

Băsescu merge luni la Oslo la decernarea Premiului Nobel pentru Pace 2012 Uniunii Europene

<p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/09/tb.png" border="0" width="451" height="258" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Preşedinţia informează că şeful statului nu va fi însoţit de ziarişti, pentru că organizatorii nu permit accesul jurnaliştilor străini la ceremonie, scrie Mediafax.

Preşedintele Băsescu declara, în octombrie, la Bruxelles, că este posibil să îl delege pe premierul Ponta la ceremonia de la Oslo pentru ridicarea de către UE a Premiului Nobel pentru pace, eveniment la care au fost invitaţi şefii de state sau guverne din UE de către preşedintele Consililui European.

Întrebat de jurnalişti dacă va merge la Oslo la ridicarea Premiului Nobel pentru pace, primit de UE, eveniment la care au fost invitaţi de către preşedintele Consiliului European şefii de stat şi de guvern din UE, Băsescu răspundea, râzând: "Vreţi să mă împoponez cu un titlu pe care...? Ce am făcut eu pentru a obţine acest titlu? Cred că îl deleg pe domnul Ponta".

În replică, premierul Victor Ponta declara, marţi, întrebat dacă acceptă propunerea preşedintelui Băsescu de a fi prezent în decembrie la Oslo, la decernarea premiului Nobel pentru pace acordat Uniunii Europene, că preferă ca la data respectivă să primească un alt premiu, şi anume din partea românilor.

Şeful statului a votat, duminică, împreună cu soţia şi fiica cea mică, menţionând că a ales pentru continuitate spre Vest. După ieşirea din secţie, Băsescu a spus că a votat pentru continuarea drumului României spre Vest şi pentru ca să fie clar că ne îndreptăm spre Bruxelles, nu spre Moscova, şi spre Washington, nu spre Beijing. Preşedintele a menţionat că putem fi prieteni foarte buni cu Rusia şi China, dar drumul României este spre UE şi America.

"Păi eu am spus deja pentru ce votez: pentru continuitate în drumul spre Vest, nu vreau ca ţara mea, ţara noastră, să fie o ţară în zona gri în care să nu ştim dacă prioritatea este către Bruxelles sau spre Moscova, către Washington sau spre Beijing. Eu cred că România trebuie să îşi continue drumul euro-atlantic, iar cu Rusia şi China putem fi foarte buni prieteni. Dar drumul nostru cert este către valorile euro-atlantice, care trebuie să fie parte din viaţa noastră", a spus preşedintele.

Ultimele Stiri
abonare newsletter