Actualitate

Căţel ucis de un câine agresiv, lăsat nesupravegheat

<p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/06_iunie/30_ziua/05%20caini%20hasdeu_a.g._20.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Stăpânul câinelui ucigaş nu îşi asumă nicio vină. Mai mult, a recurs la ameninţări la adresa proprietarului animalului ucis.

Reprezentanţii Poliţiei nu au putut oferi detalii despre acest caz. Stăpânul câinelui omorât va depune plângere penală săptămâna aceasta.

Cazurile de câini agresivi care fac victime, indiferent dacă victimele acestora sunt oameni sau alte animale, din cauză că stăpânii nu îi supraveghează corespunzător s-au mai înmulţit cu unul la sfârşitul acestei luni. Este vorba despre un câine din rasa Pittbull care a ucis un alt câine din rasa Yorkshire. Totul s-a petrecut vineri seara în cartierul Dâmbul Rotund în timp ce stăpânii câinelui omorât îl plimbau, în lesă. „Vineri seara, căţelul din rasa Yorkshire se afla la plimbare cu părinţii mei, în zona cartierului Dâmbul Rotund unde locuiesc. Într-un moment, un câine rasa Pittbull a ieşit dintr-o curte, înşfăcând căţelul pe loc şi omorându-l. Yorkshire era în lesă, dar când a fost înşfăcat, practic Pitbullul a rupt lesa şi a fugit cu el în gură”, povesteşte Vlad Lungu, stăpânul câinelui ucis. Imediat, omul a sunat la 112 şi s-a prezentat un echipaj al Jandarmeriei care doar l-au amendat proprietarul Pitbull-ului.

Câinele a ieşit prin gardul rupt care e nereparat de patru zile

Stăpânul câinelui Yorkshire afirmă că Pitbullul a evadat din curte printr-o gaură din gard şi nici la patru zile de la eveniment, gardul nu a fost reparat. Omul spune că în curte sunt doi câini din aceeaşi rasă, un mascul şi o femelă, ambii la fel de agresivi. „Acel câine poate scăpa oricând din nou din curte şi chiar să omoare un om sau alţi căţei. Este un câine extrem de agresiv care are un stăpân nepăsător şi foarte iresponsabil”, declară Lungu.

Câinele agresiv a muşcat şi un copil anul trecut

Vlad Lungu spune că Pitbull-ul nu este la primul act de comportament agresiv. Anul trecut, după ce a ieşit din curte a muşcat un copil. „Anul trecut, chiar a muşcat un copil, iar stăpânului părea că nici nu-i pasă că câinele său a mai făcut o victimă”, afirmă Vlad Lungu.

În cazul situaţiei de vineri seara, potrivit lui Vlad Lungu, stăpânul câinelui agresiv era total nepăsător şi nu îşi asuma în niciun fel vina pentru fapta patrupedului. În plus, omul ar fi început să îi ameninţe că li se vor întâmpla diverse lucruri după ce fiul său va ieşi din închisoare.

Proprietarul câinelui omorât va depune plângere penală

Vlad Lungu afirmă că a luat legătura cu un avocat şi în cursul acestei săptămâni va depune o plângere penală împotriva proprietarului Pitbull-ului. „Ieri am dus câinele la autopsie la Universitatea de Medicină Veterinară pentru a afla cauzele decesului şi pentru a primi un certificat de deces. Am luat legătura cu un avocat şi, probabil joi, vom depune plângere penală. Din câte mi-a spus avocatul, dacă a fost înregistrat la Poliţie şi cazul de anul trecut cu copilul muşcat, atunci proprietarul Pitbull-ului este pasibil de închisoare”, adaugă Lungu.


Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj spun că nu ştiu date despre cazul câinelui ucis şi se vor documenta în cursul zilei de miercuri când vor oferi informaţii.


Închisoare cu executare pentru stăpânul unui câine agresiv

În această toamnă, în luna octombrie, un clujean al cărui câine a muşcat de cap un copil a fost condamnat la şase luni de închisoare cu executare, sentinţa fiind irevocabilă. Fapta s-a petrecut în anul 2009 pe bulevardul Nicolae Titulescu din Cluj-Napoca. Un câine din rasa Rotweiller, scos la plimbare de stăpânul acestuia, fără lesă, a muşcat de cap un copil de trei ani. În urma incidentului, copilul a avut nevoie de zeci de zile de spitalizare.



Ce spune legea despre câinii agresivi

Câteva rase canine sunt considerate agresive, de aceea stăpânii acestora trebuie să ia câteva măsuri de precauţie Potrivit legii, în categoria raselor intră American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Câinii agresivi trebuie să fie înregistraţi atât la Asociaţia Chinologică cât şi la Poliţie. Conform legii, neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul câinelui sau de către deţinătorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter