Actualitate

Obama îndeamnă Rusia să prelungească Programul Nunn-Lugar privind armele nucleare şi chimice

<p><span style="font-size: small;"><br /></span></p> <p><span style="font-size: small;"><strong>Barack Obama a îndemnat luni Rusia să se alăture Statelor Unite şi să actualizeze şi prelungească Programul de distrugere a armelor nucleare şi chimice Nunn-Lugar, în vigoare de 20 de ani, pe care Moscova refuză să îl prelungească, relatează AFP.</strong>

"Rusia a afirmat că acordul nostru actual nu mai este pertinent în urma evoluţiei în relaţiile dintre ţările noastre", a declarat preşedintele american.


"Să îl actualizăm, îi răspundem noi. Să cooperăm cu Rusia ca partener egal. Este necesar că continuăm să cooperăm. Acesta este un lucru important pentru securitatea ţărilor noastre. Sunt optimist, putem reuşi", a adăugat el, la Washington, în cadrul unei ceremonii în cursul căreia a adus un omagiu celor doi senatori care au iniţiat acordul, republicanul Richard Lugar şi democratul Sam Nunn.

Autorităţile ruse au anunţat în octombrie că au avertizat Washingtonul în legătură cu voinţa lor de a nu prelungi Acordul Nunn-Lugar, care urmează să expire în mai.


Programele Cooperative Threat Reduction (CTR), mai cunoscute sub numele Programul Nunn-Lugar, după numele celor doi senatori aflaţi la originea acestui proiect, au fost iniţiate în 1991 şi ratificate anul următor de către Congresul american.

Acordul avea obiectivul să atenueze riscurile antrenate de prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, favorizând reconversia industriilor militare, protecţia tehnologiilor sensibile, dar şi supravegherea şi distrugerea arsenalelor nucleare şi chimice în ţările fostei Uniuni Sovietice.


Operaţiunile de supraveghere din cadrul programului au implicat un acces al serviciilor americane la informaţii sensibile.


Ultimele Stiri
abonare newsletter