Actualitate

Teatrul Maghiar a aniversat astăzi 220 de ani de existenţă

<p style="margin-bottom: 0in;"><strong><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><span style="font-size: small;"><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/30/teatrumaghiar.png" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Pentru a marca aniversarea a 220 de ani de Teatru Maghiar în Cluj-Napoca, astăzi a fost dezvelită o placă memorială, amplasată pe clădirea de pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 3-5, locul unde a funcţionat prima dată Teatrul Maghiar. </span></span></strong></p>

 


Aniversarea celor 220 de la înfiinţare coincide cu Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe care se desfăşoară în perioada 27 noiembrie – 9 decembrie.

Instituţia de cultură este cea mai veche companie teatrală de limba maghiară, înfiinţată în anul 1792. Majoritatea spectacolelor, jucate în limba maghiară sunt traduse simultan la cască în limba română.


Din anul 1990, Teatrul Maghiar Cluj este condus de regizorul Tompa Gabor, exponent al şcolii româneşti de regie. Ultimul deceniu a adus Teatrului faima naţională şi internaţională prin spectacole, precum Cântăreaţa cheala a lui Eugen Ionesco, în regia lui Tompa Gabor, distins cu premiul criticii acordat celui mai bun spectacol străin al anului 1993 în Anglia, având reprezentaţii în 5 ţări, precum Anglia, Finlanda, Franţa, Republica Moldova, Ungaria.



Citiți și: Festivalul Internaţional de Teatru "Interferenţe" începe astăzi

 


abonare newsletter