Actualitate

INEDIT: pictură expusă pe o clădire în Cluj şi lăsată să se distrugă

<p><span style="color: #000000;"><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/30/gheorgheilea-plan-b-1.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Pictura Ciucea-Gălpaia, realizată de pictorul Gheorghe Ilea va fi expusă, din această seară, pe faţada Fabricii de Pensule, lăsată neacoperită şi neprotejată timp de patru luni. </strong></span></span>

Pe parcursul procesului de degradare, pictura poate fi privită, iar finalul etalării ei va fi marcat de o expoziţie personală a artistului.

Proiectul Ciucea-Gălpaia a pornit de la fascinaţia artistului pentru biserica de lemn de la Gălpaia, pictată de Ioan Pop din Românaşi, acum mai bine de 200 de ani. Pictura a fost salvată de Octavian Goga şi reconstruită la muzeul din Ciucea.


Gheorghe Ilea a fotografiat interiorul bisericii şi a studiat rămăşiţele picturii originale şi urmele timpului. „Astăzi nu se mai distinge prea mult din culorile şi formele iniţiale, iar rezultatul degradării în timp pare acum abstractizarea unor lucruri imposibil de păstrat. Artistul a ales imaginea boltei naosului pentru a picta o reproducere cât mai fidelă”, au prcizat organizatorii acţiunii.
Pictura lui Gheorghe Ilea este alcătuită din 24 de pânze pictate care, împreună, formează o imagine supradimensionată a naosului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter