Actualitate

Un virus foarte rar, mortal, asemănător cu gripa a apărut în Europa

<p><strong><img src="documente/stories/01_ianuarie/27_ziua/virus.png" border="0" width="451" height="257" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Virusul febrei hemoragice Crimeea-Congo şi-a făcut apariţia în ultimele luni în Arabia Saudită şi în Scoţia, provocând decesul unei persoane. </strong></p>

Febra hemoragică Crimeea-Congo se manifestă la început la fel ca o gripă obişnuită, dar ulterior apar răni sângerânde pe tot corpul. Boala este mortală în 30% din cazuri.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra virusului care provoacă febra hemoragică Crimeea-Congo după ce au apărut şase cazuri în ultima perioadă. Unul dintre aceste cazuri a fost înregistrat în această toamnă în Glasgow, Scoţia la un bărbat de 38 de ani, după ce s-a întors dintr-o călătorie din Dubai. Bărbatul nu a mai putut fi salvat. Specialiştii spun că, în mod normal, această boală este foarte rară în Europa de Vest, dar atrag atenţia că este mortală în aproximativ 30% din cazuri.
Virusul nu este unul nou, fiind descoperit în urmă cu aproximativ 50 de ani. De obicei îşi face apariţia la animalele din Asia şi Africa.

Febră foarte mare şi răni pe corp

Dorina Duma, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj afirmă că virusul febrei hemoragice Crimeea-Congo este cunoscut în ţara noastră şi sub numele de coronavirus. „Este foarte virulent, dă o formă de boală foarte agresivă, cu febră mare, diaree, răguşeală foarte puternică, cefalee, mialgie, deci o stare generală foarte proastă”, explică Duma. Chiar dacă pacientul se află într-o stare foarte proastă, radiografiile la plămâni indică doar existenţa unei simple pneumonii. Simptomele de debut ale febrei hemoragice sunt asemănătoare cu ale gripei obişnuite, adică febră, dureri de cap, de articulaţii, dar în cazul febrei hemoragice Crimeea-Congo apar ulterior şi răni sângerânde, pe tot corpul.

Nu există vaccin împotriva virusului

Specialiştii afirmă că nu există un virus care să protejeze organismul de acest virus, iar tratamentul se face la terapie intensivă din cauză că boala este foarte agresivă şi dă o stare generală extrem de proastă. Dorina Duma explică faptul că în cazul viruşilor nu există tratament ţintit ci se tratează simptomele bolii cauzate de aceştia. La fel este şi în cazul febrei hemoragice Crimeea-Congo.

Niciun caz în ţara noastră în ultimii ani

Dorina Duma menţionează că în ţara noastră nu a fost înregistrat niciun caz niciodată şi nici nu se pune problema apariţiei unei epidemii sau pandemii. „Este bine totuşi să ştim despre existenţa acestui virus pentru că acum circulăm cu avionul peste tot în lume. Tocmai de aceea şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis această avertizare”, spune directorul DSP.

 


Specialiştii OMS au precizat iniţial că virusul se transmite doar de la animal la om, mai ales de la căpuşă, însă ulterior s-a descoperit că există o legătură între unele din cele şase cazuri. Astfel, ultimele două cazuri au apărut la doi soţi din Arabia Saudită.  

Infecţii respiratorii în creştere

Directorul DSP Cluj subliniază că în judeţul Cluj nu se pune problema nici măcar a unei epidemii de gripă, în ultimele săptămâni nefiind înregistrată nici o suspiciune de gripă. S-a înregistrat totuşi o uşoară creştere a numărului de infecţii respiratorii, însă toate sunt forme uşoare.

În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală, aceasta se află în derulare în judeţ. Vaccinul de anul acesta conţine tulpina AH1N1, virusul de anul trecut. Medicii spun că suntem protejaţi împotriva gripei chiar dacă anul acesta nu ne-am imunizat, însă am făcut vaccinul anul trecut deoarece vaccinul de anul acesta conţine aceeaşi tulpină din anul precedent.

Ultimele Stiri
abonare newsletter