Actualitate

Inspectoratul Școlar riscă să rămână fără sediul aflat în construcție

<p style="margin-bottom: 0in;"><strong><span style="font-size: x-small;">Parohia Reformată nr. 2 din Cluj-Napoca va deschide o acţiune în contencios administrativ împotriva Ministerului Educaţiei, Prefecturii şi Consiliului Judeţean Cluj, privind construcţia care se realizează în spatele bisericii cu două turnuri situate pe Bulevardul „<em>21 Decembrie 1989</em>”.

Potrivit unui comunicat al Parohiei, transmis, duminică, Agerpres, 'autorizaţia de construcţie s-a obţinut prin inducerea în eroare a Parohiei şi prin eludarea unor prevederi legale în vigoare'.


Terenul în suprafaţă de 4.830 de metri pătraţi nu este proprietatea Parohiei Reformate nr. 2 din Cluj, ci a Statului Român şi în administrarea Ministerului Educaţiei, precizează comunicatul.

În anul 1964, consiliul parohial a donat suprafaţa în discuţie Statului Român, iar în 1991 a solicitat retrocedarea acesteia. Un proces a fost deschis în scopul anulării actului de donaţie, dar instanţele au respins cererea, la fel şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasburg. Ulterior, Parohia a intentat un nou proces pentru validarea condiţiilor cuprinse în actul de donaţie din 1964, cu referire la construirea unui pod peste Canalul Morii. Procesul a avut ca obiect sistarea traversării lotului parohiei pentru accesul la terenul de sport, iar instanţa a decis ca fâşia de teren aflată la vest de baza sportivă să revină bisericii.


În aceste condiţii, în anul 2009 Consiliul Parohiei Reformate nr. 2 şi-a dat acordul de principiu pentru a se realiza construcţii pe terenul de sport, iar în 2011, municipalitatea a autorizat construirea unui complex sportiv, incluzând şi sediul administrativ al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Consiliul parohial arată că nu a avut cunoştinţă despre acest proiect, prin urmare, în februarie 2012 şi-a retras acordul de principiu din 2009 şi a înştiinţat asupra acestei hotărâri Ministerul Educaţiei, Prefectura şi Consiliul Judeţean, care nu au formulat un cuvenit răspuns până la ora actuală.

Ultimele Stiri
abonare newsletter