Actualitate

Cluj, Capitală Europeană a Tineretului aduce turişti mai mulţi şi locuri de muncă

<p style="margin-bottom: 0in;"><strong><span style="font-size: x-small;"><span style="color: #333333;"><span lang="ro-RO"><img src="documente/stories/08_august/03_ziua/06-cluj_centru.jpg" border="0" style="border: 0pt none; float: left; margin: 2px 5px;" />Autorităţile locale speră la o creştere a numărului de turişti cu 20% în anul 2015 când Cluj-Napoca va fi </span>Capitală Europeană a Tineretului. </span></span></strong></p>

Incubatoare de afaceri, festivaluri culturale, festivaluri ale tuturor oraşelor înfrăţite cu Cluj-Napoca şi conferinţele tuturor studenţilor europeni organizate în Cluj sunt doar câteva din ideile pentru anul 2015.


Cluj-Napoca a câştigat titlul de Capitală Europeană a Tineretului pentru anul 2015. Decizia a fost luată de un juriu de specialitate, duminică noaptea în oraşul Maribor din Slovenia. Cluj-Napoca este primul oraş din România care a ajuns până în finala competiţiei şi a concurat alături de Varna din Bulgaria, Vilnius din Lituania şi Ivanovo din Rusia, fiind primul oraş din România care a reuşit să ajungă în finală.

Autorităţile promit modernizarea oraşului în trei ani


La câteva ore de la câştigarea titlului, autorităţile locale au anunţat deja cum se vor pregăti pentru anul 2015 şi ce beneficii aduce desemnarea Clujului, Capitală Europeană a Tineretului 2015. Astfel, în următorii trei ani vor fi modernizate toate străzile şi va fi extins aeroportul. Vom finaliza modernizarea străzilor din oraş. Sper ca în 2013, cel târziu 2014 să fie finalizate. Vizăm şi extinderea aeroportului pentru că este o poartă de intrare în oraş, finalizarea proiectelor cu fonduri europene aflate în derulare: Centrul de Industrii Creative şi IT, linia de tramvai, pistele pentru biciclişti şi modernizarea celorlalte spaţii urbane”, a explicat primarul Emil Boc.

Conferinţe studenţeşti şi festivaluri culturale


Conducerea Primăriei Cluj-Napoca preconizează o creştere a numărului de turişti cu 20%, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul celorlalte oraşe europene care au deţinut titlul în anii precedenţi. Atragerea vizitatorilor ar putea fi posibilă prin organizarea de conferinţe studenţeşti şi festivaluri. Emil Boc a afirmat că în 2015, Cluj-Napoca ar putea găzdui toate conferinţele organizaţiilor studenţeşti europene. „Ne putem gândi şi la alte proiecte culturale, cum ar fi un festival internaţional de dans sau un festival amplu cu toate oraşele europene înfrăţite cu municipiul Cluj-Napoca sau un festival multicultural prin organizarea unor zile sau week-enduri specifice ale fiecărei culturi europene”, a menţionat primarul.

Capitala Europeană a Tineretului, sursă de noi locuri de muncă


Autorităţile locale speră şi la o creştere a locurilor de muncă în anul 2015 pe baza unor proiecte de afaceri noi, gândite de tineri. „Pe linia economică, mă gândesc la proiecte care să valorifice creativitatea şi potenţialul tinerilor şi studenţilor din oraş. În parteneriat cu firmele private să oferim sprijin financiar pentru start-up-uri, firme care dezvoltă o idee nouă de afaceri, beneficiind de un sprijin de până în 3.000 euro pentru derularea afacerii şi Primăria să pună la dispoziţie locaţia, infrastructura, astfel încât afacerea selectată de un juriu profesionist să poată crea locuri de muncă. Să generăm locuri de muncă din ideile tinerilor”, a explicat Boc. Afacerea ar urma să dureze trei-cinci ani ca start-up, iar apoi să intre în mediul real de afaceri, iar locul ei să fie luat de un alt start-up.

Bani de la bugetul local şi naţional


Bugetul total al proiectului Capitală Europeană a Tineretului 2015 este de 5 milioane euro. Potrivit conducerii Primăriei, sursele de finanţare vor fi atât din bugetul local cât şi din fonduri naţionale, fonduri europene, dar şi din susţinerea privată a mediului de afaceri local şi naţional.

Paşaportul pentru 2021, Capitală Culturală Europeană

Primarul Emil Boc a mai spus că acest titlu reprezintă pentru Cluj-Napoca paşaportul către câştigarea, în 2021, a titlului de Capitală Culturală Europeană. „Este, în primul rând, o recunoaștere a faptului că orașul nostru are o dimensiune europeană. Reprezintă pașaportul pentru anul 2021, când vom obține titlul de Capitală Culturală Europeană. Înseamnă foarte mare vizibilitate la nivel european. Un singur oraș va avea în 2015 statutul de Capitală Europeană a Tineretului în 2015. La Capitală Culturală Europeană sunt două orașe care au acest statut în Europa”, a afirmat Boc.

Ideea înscrierii în competiţie, în mandatul lui Apostu

Discuţii despre înscrierea municipiului Cluj-Napoca în competiţia pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului au avut loc în timpul mandatului de primar al lui Sorin Apostu. În martie 2012, primarul interimar, Radu Moisin a semnat scrisoarea de intenţie şi depunerea candidaturii pentru acest titlu. În iunie 2012, din cele 12 oraşe înscrise au rămas în finală patru oraşe.

Capitala Europeană a Tineretului este un titlu acordat anual de către European Youth Forum cu sprijinul Consiliului Europei pentru o localitate din ţările care fac parte din această structură.

Braga este capitala de anul acesta

Proiectul Capitală Europeană a Tineretului a ajuns la ediţia a şaptea, iar oraşul care deţine anul acesta titlul este Braga din Portugalia. Anul trecut titlul a fost deţinut de Antwerp din Belgia, în 2010 a fost Torino din Italia, iar în 2009, Rotterdam din Olanda. Anul viitor, Maribor din Slovenia va fi Capitală Europeană a Tineretului, iar în 2014, Salonic din Grecia.


Citiți și: Cluj-Napoca va fi Capitală Europeană a Tineretului în 2015

Cluj, Capitală Europeană a Tineretului, proiectul de 5 mil. euro care va promova România peste hotare

Ultimele Stiri
abonare newsletter