Actualitate

Discovery: doi astronauţi încheie cu succes prima ieşire orbitală

<p>Doi astronauţi au încheiat cu succes prima din cele două ieşiri orbitale ale ultimei misiuni a navetei spaţiale Discovery, cea mai veche dintre cele trei navete americane cuplată de Staţia Spaţială Internaţională /ISS/ de sâmbătă, a anunţat NASA.</p> <p />Steve Bowen, 47 de ani, şi Alvin Drew, 48 de ani, s-au întors în Staţie la 22.20 GMT, încheind oficial o ieşire în spaţiu de şase ore şi 34 de minute. <br /> <br />A doua ieşire orbitală a misiunii este programată pentru miercuri tot cu aceşti doi astronauţi. <br /> <br />În timpul excursiei lor în spaţiu luni, ei au îndeplinit fără dificultate toate sarcinile prevăzute, menţionează AFP.

Ei au instalat un prelungitor între cele două module americane pentru a permite accesul la o sursă electrică de urgenţă, după instalarea marţi pe modulul american Unity a modulului de marfă multifuncţional Leonardo, livrat de Discovery. Leonardo va fi ataşat permanent de Staţia Spaţială pentru a oferi un volum suplimentar de depozitare sub presiune.

Apoi, ei au detaşat o pompă de amoniac defectă de 362 de kilograme ce fusese înlocuită în august 2010, pentru a o instala cu ajutorul braţului robotic al Staţiei pe o platformă adiacentă de transport de marfă. Pompa va fi adusă înapoi pe Pământ mai târziu.

Cei doi astronauţi au instalat de asemenea un mecanism sub una din camerele ISS permiţând să se facă loc pentru instalarea ulterioară de piese de schimb, acum când structura de depozitare exterioară, Express Logistics Carrier-4, este ataşată de ISS.

În cele din urmă, astronauţii a deschis un cilindru metalic pentru a-l "umple" cu vid spaţial în vederea unei experienţe a agenţiei spaţiale japoneze.

Flaconul va fi adus înapoi pe Pământ pentru a fi prezentat în expoziţii destinate publicului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter