Actualitate

Un reactor nuclear din Elveţia, oprit de urgenţă

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/22/reactor.png" border="0" width="451" height="258" style="float: left; margin: 2px 5px;" />O oprire de urgenţă s-a produs miercuri la un reactor nuclear elveţian, Benznau II, în urma unui incident a cărui natură nu a fost încă determinată şi care a avut loc în "<em>partea non-nucleară a centralei</em>", a anunţat grupul energetic elveţian Axpo.

Reactorul nu a fost "încă" repornit, a declarat Daniela Biedermann, un purtător de cuvânt al Axpo care gestionează centrala Beznau.


Într-un comunicat, societatea a precizat că oprirea de urgenţă, o procedură automată, a avut loc la ora locală 14:30 (15:30, ora României) în urma unui incident "într-o parte non-nucleară" a reactorului.

În urma acestei opriri de urgenţă "au ieşit aburi din partea non-nucleară" a centralei, a declarat Axpo.


La ora 19:00 (20:00, ora României) miercuri, grupul nu cunoştea încă natura incidentului, a declarat Biedermann.

Inspecţia federală a securităţii nucleare IFSN a fost imediat informată. Aceasta va trebui să dea aprobarea repornirii sistemului.


La sfârşitul lui septembrie 2011, parlamentul elveţian a aprobat renunţarea progresivă la energia nucleară, ca reacţie la accidentul foarte grav care a avut loc în martie la Fukushima, în Japonia.

Elveţia a fost primul stat din lume care a reacţionat la această catastrofă, recomandând ca cele cinci reactoare nucleare aflate în funcţiune să nu fie înlocuite la finalul perioadei de exploatare, în 2034.


Cele cinci reactoare nucleare se află toate situate în estul ţării. Conform recomandărilor emise de guvern, reactorul Beznau I va trebui decuplat de la reţea în 2019, Beznau II şi Muhleberg în 2022, Gosgen în 2029 şi Leibstadt în 2034, scrie Mediafax.

abonare newsletter