Actualitate

Clujul, centru al noilor tehnologii în stomatologie

<p style="margin-bottom: 0in;"><strong><span style="font-size: x-small;">Profesori ai Facultăţii de Medicină Dentară a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „<em>Iuliu Haţieganu</em>” din Cluj-Napoca au evidenţiat, vineri, într-o conferinţă de presă, rolul conceptului de interdisciplinaritate şi al noilor tehnologii în stomatologie şi în creşterea calităţii serviciilor medicale oferite populaţiei.

Profesorii universitari dr. Radu Septimiu Câmpian, Grigore Băciuţ, Mihaela Băciuş, conferenţiarii dr. Mariana Constantiniuc şi Viorica Ţărmure de la Facultatea de Medicină Dentară s-au referit, în cadrul conferinţei, la individualizarea terapeutică în medicina dentară şi la creşterea calităţii serviciilor pentru pacienţii cu patologii multiple.


UMF „Iuliu Hatieganu” derulează, timp de trei ani, din 2010, un proiect cofinanţat de Fondul Social European, având ca obiectiv formarea unor competenţe profesionale de nivel foarte ridicat în rândul medicilor stomatologi. Ei deprind cele mai noi practici folosite în prezent la nivel mondial şi au acces la cele mai noi tehnologii inovative şi informaţii de specialitate. În cadrul proiectului a fost înfiinţat un „Centru de formare şi resurse în reabilitare orală”, dotat cu echipamente ultramoderne.

În conferinţa de la Cluj-Napoca au fost aduse în discuţie teme legate de tehnologia laser, care permite azi stomatologilor să efectueze tratamente minim invazive, cu vindecare rapidă, în multe proceduri preventive şi de refacere a dentiţiei. Apariţia camerelor intra-orale asigură o bună vizualizare a zonelor cavităţii bucale, iar dispozitivele de mărire şi iluminare permit accesul în interiorul rădăcinilor şi o calitate superioară a tratamentelor. Radiologia stomatologică trece de la filmul convenţional la radiografia digitală, prin care pacientul este expus unei doze scăzute de radiaţie.

abonare newsletter