Actualitate

Mii de persoane la un marş pentru dreptul la avort în Irlanda

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/18/mars drept la avort.jpg" border="0" width="451" height="239" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Aproximativ 10.000 de persoane au participat la un marş sâmbătă la Dublin şi au păstrat un minut de reculegere în memoria unei dentiste indiene ce a murit de septicemie într-un spital din Irlanda după ce i s-a refuzat un avort, informează Associated Press.

Protestatarii s-au oprit în faţa biroului primului ministru Enda Kenny, unde mulţi au aprins lumânări şi purtau fotografii cu Savita Halappanavar.

În vârstă de 31 de ani, ea a murit pe 28 octombrie la o săptămână după ce a fost spitalizată cu dureri severe la începutul unui avort spontan. Ea era gravidă în 17 săptămâni de sarcină cu primul ei copil. Medicii au refuzat cererea ei de a elimina fătul până ce bătăile inimii i s-au oprit la patru zile după spitalizare. Soţul ei, care este şi activist, afirmă că ea ar fi supravieţuit dacă fătul ar fi fost eliminat mai devreme.

Participanţii la manifestaţia de sâmbătă au cerut ca guvernul să garanteze dreptul femeii la avort în circumstanţele ce îi pun viaţa în pericol.

Cazul ilustrează o confuzie de 20 de ani în legea avortului din Irlanda, unde practica este scoasă în afara legii în constituţie. O hotărâre din 1992 a Curţii Supreme de Justiţie decretează că avorturile ar trebui să fie legale pentru a salva viaţa unei femei, inclusiv în cazul în care ea face ameninţări credibile că se va sinucide dacă i se refuză un avort. Dar guvernele succesive au refuzat să adopte legi care să precizeze normele ce reglementează acest principiu general, lăsând decizia la latitudinea fiecărui medic într-un mediu de păstrare strictă a secretului, aminteşte AP. Agerpres

Ultimele Stiri
abonare newsletter