Actualitate

Casa Albă: Rachetele lansate din Fâşia Gaza sunt "factorul declanşator" al conflictului

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/07/barack-obama-inauguration.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Rachetele lansate de către militanţi islamişti palestinieni asupra Israelului de pe teritoriul Fâşiei Gaza au fost "<em>factorul declanşato</em>r" al conflictului care s-a soldat cu 42 de morţi de la începutul operaţiunii militare israeliene "<em>Pilon de Apărare</em>", a declarat Casa Albă.

"Noi credem că tirurile cu rachete provenind din Fâşia Gaza au fost factorul declanşator al acestui conflict", a declarat Ben Rhodes, adjunctul consilierului pentru Securitate Naţională, la bordul Air Force One. "Noi apreciem că israelienii au dreptul să se apere şi că vor lua propriile decizii asupra tacticii pe care o vor utiliza", a subliniat el.


Rhodes a precizat că preşedintele Barack Obama şi premierul israelian susţin o "dezescaladare", cu condiţia ca mişcarea islamistă palestiniană Hamas să înceteze tirurile de rachete. Cei doi lideri au vorbit la telefon în fiecare zi de la izbucnirea conflictului.

Obama a discutat, de asemenea, cu preşedintele egiptean Mohamed Morsi şi premierul turc Reçep Tayyip Erdogan. "Ei pot juca un rol constructiv, discutând cu Hamasul pentru a încuraja un proces de dezescaladare", a declarat Rhodes.


"Noi vrem acelaşi lucru ca israelienii, şi anume să nu mai fie lansate rachete din Fâşia Gaza", a conchis el.

Casa Albă a apreciat anterior că nu există "nicio justificare a violenţei" Hamas.


"Condamnăm cu fermitate tirurile susţinute de rachete de pe teritoriul Fâşiei Gaza către Israel şi regretăm că civili nevinovaţi, israelieni şi palestinieni, au fost ucişi sau răniţi în violenţele care au urmat", a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, dând vina pe Hamas pentru declanşarea conflictului.

Barack Obama a plecat de la Washington, sâmbătă, şi se afla în drum către Asia, unde efectuează un turneu de câteva zile.


"Preşedintele a reiterat susţinerea Statelor Unite faţă de dreptul Israelului de a se apăra şi şi-a exprimat regretul faţă de pierderea de vieţi în rândul civililor israelieni şi palestinieni", a anunţat Executivul american într-un comunicat despre această conversaţie.

Cei doi au discutat totodată despre "opţiuni în vederea unei dezescaladări a situaţiei", se mai precizează în comunicat, care nu oferă detalii suplimentare.


Obama l-a sunat vineri pe omologul său egiptean Mohamed Morsi pentru a-l felicita pentru eforturile pe care le depune în vederea detensionării situaţiei, exprimându-şi speranţa ca acestea să aducă rezultate, potrivit Casei Albe, informează Mediafax.

Ultimele Stiri
abonare newsletter