Actualitate

DNA a extins cercetările în cazul lui Apostu,care ar fi anulat ilegal amenzi de 150.000 lei

<p><strong><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/20/03%20sorin%20apostu%20conf%20primarie%20rp%2006.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Procurorii DNA Cluj au extins cercetările în dosarul aflat încă în lucru vizându-l pe Sorin Apostu, astfel că fostul primar este cercetat şi pentru abuz în serviciu după ce ar fi anulat ilegal amenzi de peste 150.000 de lei, aplicate unor firme de construcţii, afirmă surse judiciare, citate în exclusivitate de Mediafax.</strong></p>

 

Conform unor surse din rândul anchetatorilor, procurorii au extins cercetările în dosarul aflat în lucru la DNA Cluj, în care Sorin Apostu este cercetat pentru fapte de corupţie, astfel că acum fostul primar din Cluj-Napoca este cercetat şi pentru abuz în serviciu.


Sursele citate au declarat, joi, pentru Mediafax, că una dintre faptele pentru care este cercetat fostul primar se referă la anularea în mod ilegal a mai multor amenzi, cele mai mari fiind trei amenzi de câte 50.000 de lei, aplicate de angajaţii Primăriei unor firme de construcţii sau dezvoltatori imobiliari.

Conform aceloraşi surse, paguba produsă astfel bugetului local ar fi de peste 150.000 de lei.


Procurorii nu au stabilit încă motivul pentru care Apostu ar fi anulat amenzile şi ce anume ar fi primit în schimbul anulării acestora.

De altfel, sursele menţionate au spus că săptămâna trecută fostul edil Sorin Apostu şi soţia acestuia, Monica, au fost reaudiaţi la DNA Cluj, alături de şefi de servicii din Primăria Cluj-Napoca.


Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, într-un dosar în care a fost acuzat de luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.


Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Acest dosar este judecat de Curtea de Apel Târgu Mureş, după ce a fost strămutat de la Cluj.


La trimiterea în judecată a acestui dosar, din el s-a disjuns un altul, în care sunt cercetaţi, printre alţii, Sorin Apostu, arhitectul clujean Bogdan Petrina, Mustaffa Bekar (om de afaceri turc, asociat la KIAT SRL), Simion Mureşan, asociat la Electrogrup, Marin Stancu, liderul cultivatorilor de pepeni din Dăbuleni, şi Ioan Ploscar, angajat al Primăriei Cluj-Napoca în postul de şofer al primarului.

Cei în cauză sunt cercetaţi penal pentru diverse fapte de corupţie.

Surse judiciare spuneau că Bogdan Petrina, prieten cu familia Apostu, este asociat la o firmă de arhitectură considerată de procurorii DNA ca firma agreată de Sorin Apostu pentru realizarea proiectelor de arhitectură la marile proiecte imobiliare din oraş, stadionul Cluj Arena, construcţia unor hypermaket-uri sau ansambluri imobiliare.

Potrivit surselor citate, între cei anchetaţi pentru complicitate la luare de mită este şi şoferul lui Apostu, Ioan Ploscar. Ploscar ar fi omul trimis de primar la Mustafa Bekar, om de afaceri turc şi acţionar la KIAT SRL, pentru a luat mita direct în numerar.

Firma lui Mustafa Bekar câştigase, în ultimii doi ani, în relaţia cu Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Judeţean Cluj, două contracte pentru repararea de drumuri, unul în valoare de 140 de milioane de euro şi altul în valoare de 281 milioane de lei.

Acest dosar se află încă în lucru la DNA Cluj.

Sorin Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind înregistrată în 15 februarie.

În 28 septembrie, el a părăsit Penitenciarul din Târgu Mureş, după ce instanţa supremă a admis cererea sa de eliberare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter