Actualitate

Conferinţe interdisciplinare la Atelierul de filosofie şi antropologie medicală

<p><strong>Cele două mari universităţi clujene - de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' şi 'Babeş-Bolyai' au inaugurat, în parteneriat, o formă inedită de conferinţe publice interdisciplinare, la 'Atelierul de filosofie şi antropologie medicală', în care specialiştii din sectoare în aparenţă fără legătură prezintă publicului teme interesante despre relaţiile dintre diferite domenii ale cercetării şi vieţii, precum muzica, religia, artele şi medicina, relatează Agerpres. </strong></p>


În cadrul acestor reuniuni sunt prezentate rezultate ale unor cercetări ori experienţe profesionale, conferinţele putând fi ascultate şi acasă, după eveniment, la adresa de internet: http://www.afsam.eu/news.php, în cazul în care prezentatorii sunt de acord cu înregistrarea conferinţelor lor.

Miercuri seara, medicul Ildiko Turoczi, specialist în boli tropicale, care a efectuat un stagiu în comunitatea Esu, din Camerun, şi conf. univ. dr. Nandor Magyari de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii 'Babeş-Bolyai' au vorbit despre 'Sincretismul religios-ritual şi sincretismul medical în comunitatea indigenă din Esu', evidenţiind paralelismul dintre metodele medicale ale vrăjitorilor locali, numiţi de populaţie 'traditional doctors' şi sistem medical ştiinţific din Camerun, aflat încă în faze incipiente.

Ildiko Turoczi a arătat că în comunităţile tribale din Camerun este încă actuală credinţa în puterile supranaturale, spiritele protectoare şi în mesajul acestora mediat de 'doctorii tradiţionali'. Sistemul sanitar are o reţea sanitară precară, cu cabinete medicale şi spitale publice nedotate, sau cu dotare minimă şi puncte de lucru fără medic. 'Doctorii tradiţionali' fac o jertfa de vin de bambus adusă de bolnav în scopul invocării spiritelor bune, vindecătoare. Ca remedii ale bolii se folosesc plante uscate sub forma de pulbere, ori amulete protectoare. Dar cei mai mulţi dintre 'doctori' nu au cunoştinţe botanice. Şamanii sunt, astfel, în cele mai multe cazuri, simpli şarlatani. Medicina reală este inaccesibilă populaţiei sărace. 'Doctorii tradiţionali' nu au responsabilitate directă în actul terapeutic, fiind translatorii mesajelor transcendentale. Din aceste raţiuni, diagnosticul real este pus tardiv, sau boala rămâne nediagnosticată.

Conf. univ. dr. Nandor Magyari a evidenţiat că medicina tradiţională este o sumă a înţelepciunilor, deprinderilor şi practicilor bazate pe experienţele diferitelor culturi, amintind că prestigiosul antropolog Claude Levi-Strauss explica, în studiile sale, 'terapeutica' şamanistă, în care omul bolnav credea. Potrivit profesorului Francis Nyamnjohn de la Universitatea din Cape Town (Africa de Sud), există o comunicare între raţional-iraţional, ştiinţă-credinţă, real-ireal, iar în opinia acestuia este imposibilă existenţa lor separată.

Tema conferinţei din luna decembrie va fi 'Victor Babeş şi Europa Centrală'. Proiectul 'Atelierul multidisciplinar de filosofie şi antropologie medicală' este coordonat de conf. univ. dr. Istvan Kiraly. AGERPRES

 

abonare newsletter