Actualitate

Greii din fotbal – ani grei de condamnări în „Dosarul transferurilor“!

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/12/colaj.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat la închisoare pe oamenii de fotbal implicaţi în dosarul transferurilor de fotbalişti, deciziile putând fi atacate cu recurs. </strong></p>

Mihai Stoica a fost condamnat la 4 ani de închisoare, Cristi Borcea la 7 ani, George Copos la 5 ani, Victor Becali la 7 ani, Ioan Becali 8 ani (toți cu executare), Gică Popescu și Gigi Neţoiu la 3 ani de închisoare. Jean Pădureanu la 3 ani de închisoare (toți cu suspendare).


Managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare şi trei ani interzicere a unor drepturi, pentru înşelăcuine cu consecinţe deosebit de grave săvârșite în perioada când era oficial la Oțelul Galați.

Preşedintele Gloriei Bistriţa, Jean Pădureanu, a fost condamnat la trei ani de închisoare şi trei ani interzicere a unor drepturi, decizie cu suspendare timp de cinci ani.


Fostul acţionar al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare şi şase ani interzicere a unor drepturi.

Fostul impresar Ioan Becali a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare.


Acţionarul majoritar al FC Rapid, George Copos, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

Impresarul Victor Becali a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi pentru şapte ani, pentru înşelăciune.


Fostul component al echipei naţionale de fotbal a României, Gheorghe Popescu, a fost condamnat la trei ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înşelăciune, decizie cu suspendare.

Fostul acţionar al cluburilor Dinamo şi Universitatea Craiova, Gigi Neţoiu, a fost condamnat la trei ani de închisoare şi doi ani de interzicere a unor drepturi, în Dosarul Transferurilor, decizie cu suspendare pentru o perioadă probatorie de cinci ani.


Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie, pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători.Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care iniţial trebuia să dea un verdict la 2 noiembrie, dar a amânat pronunţarea unei sentinţe pentru 12 noiembrie.

Transferurile anchetate

- Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la Rapid Bucureşti la Pohang Steelers (Coreea de Sud)

- Iulian Arhire - de la Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999

- Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999

- Ionel Ganea - de la Gloria Bistriţa la VfB.Stuttgart, din iulie 1999

- Paul Codrea - de la Dinamo la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001

- Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev

- Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo la Deportivo Alaves

- Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam

- Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena

- Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid la Galatasaray Istanbul

- Dan Alexa - de la Dinamo la Guoan Beijing (China), realizat în luna iunie 2004

- Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo la Chunnam Dragons (Coreea de Sud).

Reacții

Gică Popescu: „Acest proces mi-a făcut foarte mult rău, dar sper să se termine cu bine. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat exact. Nutrim speranţa că lucrurile se vor îndrepta la recurs. Este greu de acceptat o astfel de decizie atunci când te ştii nevinovat“.

Victor Becali: „Vom discuta cu avocaţii să pregătească recurs. Ce pot să spun altceva? Nu ştiu dacă într-un rechizitoriu se poate spune că este foarte probabil ca banii să fi ajuns la Ioan şi Victor Becali. Trebuia să existe o demonstraţie a unui circuit financiar. Poate fi condamnat un om la şapte ani pentru că «este foarte probabil» şi pentru că există un prejudiciu estimat? Prejudiciul nu poate fi estimat, trebuie să fie cert. Nu am altă posibilitate decât să respect sentinţa şi să urmez căile legale“.

Jean Pădureanu: „ Este o decizie nedreaptă şi extrem de exagerată faţă de faptele care sunt la dosar. În cazul meu totul a fost clar. Există propunere pentru transfer şi banii care au intrat toţi în casieria clubului. Instituţiile statului au verificat acest lucru la vremea respectivă şi totul a fost în regulă“.

Gigi Nețoiu: „ Nu există nicio probă. Nu poţi să te joci cu asemenea lucruri şi să dai 7-8 ani de închisoare. De trei ani şi jumătate, nu au venit cu niciun fel de probă. Nu s-a demonstrat că au fost bani luaţi de vreo persoană, nu s-a făcut vreo plângere de către cluburi“.

abonare newsletter