Actualitate

Un posibil super-Pământ a fost descoperit în vecinătatea Terrei

<p style="color: #000000; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; background-color: #ffffff;" /><strong /><span style="font-size: x-small;" /><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/12/planeta langa terra.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Reanalizând o serie de date mai vechi, oamenii de ştiinţă au descoperit un posibil super-Pământ care se află la o distanţă relativ mică de noi şi care ar putea deţine apă în stare lichidă, scrie realitatea.mobi.

Pământul ar putea avea un corespondent în apropierea sa. Această descoperirea a fost posibilă datorită unei noi tehnici de analizare a unei stele din apropiere. Studiul arată că ar exista încă o planetă în  apropierea stelei pitice HD 40307, aflată la o distanţă de 44 ani lumină.


Luând în considerare cele trei planete descoperite anterior, în 2008, numărul planetelor aflate ân aăropierea Terrei s-ar ridica la şase.

Una dintre aceste trei planete nou descoperite (o planetă care are o masă de 7 ori mai mare decât cea a Pământului) se află la o distanţă destul de mare faţă de steaua ei, în zona locuibilă, acolo unde o planetă ar putea avea capacitatea de a suporta apa în stare lichidă şi chiar viaţa.


Planeta HD 40307-g este plasată la o distanţă destul de mare de steaua ei, astfel încât ea să poată să se rotească în voie şi să aibă o alternanţă zi-noapte. De fapt, se pare că ea realizează o rotaţie completă în jurul propriului soare în aproximativ 320 de zile. Dacă situaţia ar fi aşa, atunci planeta ar putea avea un climat asemănător cu al Pământului.

Deşi planeta se află mai aproape de steaua ei comparativ cu distanţa dintre Pământ şi Soare, steaua pitică este, evident, mult mai mică şi mai puţin strălucitoare decât Soarele. Prin urmare, temperaturile de la suprafaţa planetei par potrivite pentru susţinerea apei lichide.

Ultimele Stiri
abonare newsletter