monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Centrul de îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” a fost inaugurat

Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului a inaugurat, vineri, Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, de pe strada Cernei, din cartierul Mărăști destinat bolnavilor de cancer aflaţi în ultima fază a bolii.

 

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, alături de ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, au oficiat slujba de sfințire a așezământului social.

Piatra de temelie la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca a fost pusă pe data de 25 septembrie 2009, iar costurile totale se ridică la suma de peste 4.000.000 lei, bani proveniți din donații, sponsorizări, dar și din partea autorităților locale și centrale. Arhiepiscopia face în prezent demersuri pentru obținerea acreditărilor medicale, urmând ca Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectare” să poată oferi servicii primilor bolnavi, începând din luna ianuarie 2013.

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” reprezintă un proiect unic în această parte a Transilvaniei și va oferi sprijin medical și sufletesc bolnavilor oncologici, aflați în fazele terminale ale bolii, dar și familiilor acestora. Serviciile gratuite vor fi asigurate de o echipă interdisciplinară, formată din medici specialiști, asistente medicale, farmaciști, asistenți sociali și preoți, infirmiere și voluntari și vor da şansa bolnavilor de a-și trăi cu deminate suferința.

La eveniment au asistat, printre alţii, parlamentari de Cluj, Alexandru Irimie, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj, profesor Ioan Chirilă, profesorul universitar Aurel Sasu, Aurel Litan, comandantul Jandarmeriei Cluj, Alexandru Mureşan, fostul şef al Poliţiei Rutiere Cluj.