Actualitate

„Criza gunoaielor” din Cluj-Napoca pare de nerezolvat deocamdată

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/08/tigani m 9.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Salprest Rampă are nevoie de titlu de proprietate pentru teren astfel încât să obţină autorizaţie de funcţionare pentru rampa temporară, însă situaţia juridică a terenului este incertă. </strong></p>

 


Rampa de gunoi de la Pata Rât rămâne în continuare închisă, maşinile celor două firme de salubritate sunt încărcate cu deşeurile adunate din oraş şi aşteaptă ca autorităţile locale şi judeţene să facă ceva pentru deblocarea situaţiei.
Deocamdată nu s-a făcut însă nimic în ceea ce priveşte „criza gunoaielor din Cluj-Napoca, în ciuda faptului că în cursul dimineţii de miercuri, mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene, Prefecturii şi Gărzii de Mediu şi-au dat întâlnire la rampa de gunoi de la Pata Rât cu Eugen Vereş, şeful Salprest Rampă şi proprietarul Brantner Vereş. Timp de aproape o oră a fost discutată problema închiderii rampei de gunoi, însă nu s-a ajuns la nicio soluţie.

Situaţie juridică incertă a terenului

Eugen Vereş a subliniat că în acest moment se află în proces de obţinere a autorizaţiei de funcţionare, iar termenul până la care poate depune toate documentele este 15 decembrie. În acest demers, se confruntă însă cu o problemă importantă: lipsa documentelor de proprietate asupra terenului pe care se află rampa temporară de deşeuri. În aceste condiţii, nu poate obţine autorizaţia de funcţionare. Ne lipseşte o dovadă a proprietăţii terenului şi asta ne-a cerut Agenţia de Mediu. Avem ca termen 15 decembrie. Deci, noi până în 15 decembrie suntem în procedură de autorizare pe partea de lângă rampa veche. Salprest Rampă a cerut de la Agenţia de Mediu autorizaţie de funcţionare pentru colectare şi depozitare temporară deşeuri. Până în 15 decembrie cred că domnul primar şi cei de la Consiliul Judeţean şi-au însuşit solicitările şi cred că vom avea un act de proprietate a terenului”, a declarat Vereş.

Autorităţile se tem că nu se va reuşi obţinerea autorizaţiei

Reprezentanţii Prefecturii Cluj sunt de părere că este foarte dificil de obţinut autorizaţia de funcţionare în condiţiile în care situaţia juridică a terenului este incertă. „Ei sunt în procedură de autorizare până în 15 decembrie ceea ce mie, personal, nu ştiu dacă vor reuşi să depună documentaţia pentru că situaţia juridică a terenului de sub rampă nu este clară. Am înţeles că sunt cereri de retrocedare, sunt şi titluri de proprietate emise după cum spun cei de la Primărie. Sincer, nu ştiu cum vom reuşi ei să încheie un contract până în 15 decembrie ceea ce înseamnă că nu se pot autoriza şi nu pot funcţiona”, a afirmat Cristina Mărginean, consilier superior în cadrul Prefecturii Cluj.

Amenda şi închiderea rampei, contestată în instanţă

Prezent la Pata Rât, Bogdan Costea, şeful Gărzii de Mediu Cluj a declarat că rampa rămâne închisă în continuare şi nu se pune problema redeschiderii acesteia. „Până în 15 decembrie este în procedură de autorizare și nu poate fi folosită din punctul de vedere al Gărzii de Mediu”, a spus Costea.
Decizia Gărzii de Mediu de închidere a rampei şi amenda de 30.000 lei dată Salprest Rampă a fost contestată în instanţă, potrivit lui Eugen Vereş. Şeful Salprest Rampă susţine că cei de la Garda Naţională de Mediu au făcut o confuzie atunci între rampa veche şi cea nouă, temporară atunci când au emis decizia de închidere şi consideră că rampa temporară nu ar fi trebuit închisă. Opinia lui Eugen Vereş este susţinută şi de primarul Emil Boc care a declarat, miercuri, că actul Gărzii de Mediu de închidere a rampei se referă la rampa veche, care face parte din normativele europene. Primarul a mai spus că în orice oraş unde s-a închis rampa de gunoi a fost amenajată o alta temporară.

Rromii au protestat faţă de închiderea rampei (VIDEO AICI)

Aproximativ 200 de ţigani care trăiesc din colectarea deşeurilor de la rampa de gunoi de la Pata Rât au protestat în această dimineaţă faţă de închiderea rampei şi i s-au plans lui Eugen Vereş, directorul Salprest Rampă şi Brantner Vereş că nu mai au din ce să trăiască. Oamenii spun că rămân fără bani de pâine şi nu mai au ce să îşi trimită copiii la şcoală. Nu-i logic să ne lase pe timp de iarnă aşa fără să ne anunţe”, a spus unul dintre rromi. Vereş i-a asigurat pe oameni că „înainte de închiderea rampei, instituţiile trebuie să aibă grijă de voi”. De asemenea, le-a spus că în curând vor lucra pe rampă la fel ca înainte.

abonare newsletter