Actualitate

Cluj-Napoca - oficial în finala pentru titlul de Capitală europeană a tineretului 2015

<p /><img src="documente/stories/08_august/03_ziua/06-cluj_centru.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /><strong />Municipalitatea Cluj-Napoca şi-a prezentat marţi seara, în prezenţa a peste o sută de invitaţi, printre care mai mulţi europarlamentari din tot spectrul politic, candidatura de oraş finalist pentru obţinerea titlului de Capitală europeană a tineretului 2015.

Titlul de Capitală europeană a tineretului este acordată anual de Forumul european al tineretului unui oraş din Europa, Braga deţinând acest titlu în acest an şi Maribor în 2013. Pentru titlul de Capitală europeană a tineretului 2015 participă patru oraşe - Cluj-Napoca, Varna (Bulgaria), Vilnius (Lituania) şi Ivanovo (Rusia) -, iar câştigătorul urmează să fie anunţat la 24 noiembrie la Maribor.

Eurodeputatul ungar Csaba Tabajdi, liderul delegaţiei socialiste ungare în PE, a apreciat că municipiul Cluj-Napoca este unul dintre 'cele mai bune exemple' de multiculturalism şi multilingvism din Europa şi a felicitat echipa de comunicare din spatele proiectului, despre care a spus că ar putea să ajute şi instituţiile UE în acest sens. Apoi eurodeputatul ungar a spus în patru limbi - engleză, germană, ungară şi română - 'Clujul este deja capitala tineretului în Transilvania, trebuie să fie şi capitala tineretului din Europa'.

La rândul său, eurodeputata PDL Monica Macovei, a spus că doreşte mult succes municipalităţii din Cluj-Napoca în obţinerea titlului de Capitală europeană a tineretului. 'Sunt foarte fericită că municipiul Cluj-Napoca este printre finalişti, sunt în contact cu ei de ceva timp şi trebuie să spun că am admirat profesionalismul echipei de comunicare. Vreau să vă felicit, sper să câştigaţi de data asta, dar dacă nu se va întâmpla acest lucru trebuie să priviţi mai departe şi să aşteptaţi următoarea ocazie. Nimic din ceea ce este bun în viaţă nu vine uşor. Vă ţinem pumnii ca să câştigaţi', a spus Monica Macovei.

Florin Moroşanu, consilier local şi director executiv al Asociaţiei Cluj-Napoca capitala culturală europeană, a declarat că o bună parte din obiectivul de promovare a oraşului a fost realizat prin ajungerea în finală, după parcurgerea tuturor etapelor acestui proiect. 'Este important că am ajuns în finală, pentru că au fost 14 oraşe candidate şi au rămas patru pe lista scurtă. Bineînţeles, odată ajunşi acolo ne-am propus să şi câştigăm. La 1 octombrie a fost depus proiectul de candidatură, iar la 24 noiembrie, când se va anunţa cine a câştigat acest titlu, sperăm să-l şi câştigăm', a spus Moroşanu.

El a adăugat că un succes ar fi important în perspectiva 'anticipării eventualelor probleme ale unui proiect mult mai mare care este Capitală culturală europeană pentru care oraşul este în competiţie, pentru anul 2021'.

Coordonatorul proiectului, Andras Farkas, a precizat că programul întocmit de municipalitate a fost unul foarte bine definit şi că implicarea tinerilor a fost cheia. 'Proiectele, mesajele au fost elaborate de organizaţiile de tineret din Cluj-Napoca, cu care primăria a găsit o formă de colaborare inovatoare. Colaborând cu aceste organizaţii de tineret am rămas surprins să văd cât de matur văd ei lucrurile în comunitate. Au elaborat părţi foarte importante în proiectul de candidatură, despre cum s-ar derula managementul voluntarilor în cadrul programului sau ce proiecte s-ar putea realiza', a apreciat Farkas.

Ultimele Stiri
abonare newsletter