Actualitate

Dezbatere publică pentru noul regulament al cimitirelor

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/06/03-oameni in cimitirul central luminatie morminte rp 10.jpg" border="0" align="left" />Dacă vin îmbrăcaţi indecent sau vor aduce flori mai mari decât dimensiunea permisă, vizitatorii cimitirelor vor fi sancţionaţi.</strong>



Consilierii locali au amânat adoptarea noului regulament de funcţionare al cimitirelor şi au propus organizarea unei dezbateri publice pe această temă. Mai mult, noul regulament ar urma să fie postat pe site-ul Primăriei pentru a putea fi consultat de cei interesaţi.

În şedinţa de Consiliu Local de marţi, proiectul a primit avizul comisiei juridice, dar preşedintele acesteia, consilierul Ovidiu Turdean (PDL), a propus amânarea votării noului regulament şi postarea acestuia pe site-ul Primăriei timp de 30 de zile.
„Comisia juridică a dat aviz pozitiv noului regulament, dar propune amânarea votării noului regulament de funcţionare al cimitirelor pe motiv că acest regulament trebuie supus unei dezbateri publice. Comisia juridică a analizat noul regulament, nu am identificat nicio problemă de ordin juridic. Este în corelaţie cu noul Cod Civil. Cu toate acestea, fiind vorba de un act normativ despre cum se va administra un domeniu public, actele trebuie analizate şi dezbătute mai atent. Recomandarea comisiei juridice este de a amâna acest proiect şi să fie menţinut pe site-ul Primăriei pentru a da posibilitatea tuturor să-l consulte”, a declarat Turdean.
Potrivit primarului Emil Boc, iniţiatorul acestui proiect, la schimbarea regulamentului de organizare şi funcţionare a cimitirelor s-a avut în vedere şi regulamente ale cimitirelor din alte oraşe din ţară, precum Bucureşti, Sibiu, Piatra-Neamţ, Constanţa sau Timisoara.

Ce cuprinde noul regulament al cimitirelor

Locurile de înhumare din cimitirele publice aparţinând municipalităţii se atribuie numai în folosinţă, în regim de concesiune, pe o durată de 20 de ani pe baza unei cereri aprobate de către Serviciul administrare cimitire domeniul public cu plata integrală şi anticipată a taxei de concesionare. Atribuirea locurilor de înmormântare se va face numai în favoarea locuitorilor cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca. Unei persoane i se poate atribui numai un singur loc de înmormântare, iar în acest loc pot fi înmormântaţi titularii dreptului de folosinţă şi rudele până la gradul IV inclusiv.
Dacă va fi adoptat, noul regulament mai prevede că adâncimea gropii pentru toate locurile de înhumare fără decedaţi anteriori va fi de 2,5 m, iar în cazul locurilor de înhumare în care mai există decedaţi, adâncimea gropii va fi determinată de situaţia de la faţa locului. În cazul în care în groapa săpată se găsesc numai oseminte ale celor înhumaţi anterior, acestea vor fi reînhumate într-un săculeţ în aceeaşi groapă din care au provenit.
De asemenea, sunt prevăzute şi unele obligaţii ale concesionarilor locurilor de veci. Printre acestea se numără plantarea doar de specii floricole de talie mică, mai mică de 0,5 m, iar groparii şi vizitatorii trebuie să aibă o ţinută şi o îmbrăcăminte decentă.
„Schimbarea a fost solicitată de concesionarii locurilor de înhumare şi pe timpul audienţelor cu cetăţenii. Obiectivele din incinta Cimitirului Central, aflate în proprietatea privată a unor persoane fizice sau juridice, cum sunt cele aflate în proprietatea Comunei Bisericeşti Evanghelice şi Luterane Maghiare şi Germane din Cluj şi a Comunităţii Evreilor Mozaico Cluj sunt administrate de proprietarii de drept”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.
Cimitirul ar urma să fie deschis zilnic, după următorul program: 1 aprilie  - 15 noiembrie între orele 8 și 21, iar în perioada 16 noiembrie – 31 martie între orele 8 și 17. Cei care nu se conformează noului regulament riscă amenzi de până la 1.600 de lei. Primăria Cluj-Napoca are în administraţie patru cimitire, şi anume: Central, Mănăştur, Crişan şi cel de pe strada Pomet.

abonare newsletter