Actualitate

Cum ratează Clujul prezenţa la cel mai mare festival de teatru din India

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/05/12-festival.jpg" border="0" align="right" />„This is my body. Come into my mind” este singurul spectacol din România care a fost selectat pentru a fi prezentat la Festivalul Internaţional de Teatru din Kerala, India, în ianuarie 2013.</strong></p>



Un spectacol de teatru pus în scenă de patru absolvenţi ai Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai  clujeni a fost selectat să participe la cel mai mare festival de teatru din India.

„This is my body. Come into my mind” a avut premierea în luna mai la Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca. Potrivit actorilor şi celor doi regizori există riscul ca municipiul Cluj-Napoca şi implicit România să nu fie reprezentată la festival din lipsa banilor.
„Pentru a reprezenta România avem nevoie de susţinere financiară pentru a ne acoperi cheltuielile de drum. Prețul unui bilet dus-întors este de 1000 euro, membrii echipei fiind în număr de patru. Ministerul Culturii ne-a dat un răspuns negativ, am scris la cele mai mari fundaţii din ţară, începând cu Dan Voiculescu, Centrul Raţiu pentru Democraţie, nu ne ajută. Am cerut ajutor atât la firmele din Cluj, cât şi la cele din ţară, ne-am lovit de acelaşi răspuns, că nu sunt bani”, a declarat Alexandra Felseghi, regizorul piesei.
Cei patru artişti clujeni au contactat organizatorii festivalului şi le-au explicat că există riscul de a nu fi prezenţi în festival din cauză că nu au reuşit să strângă banii necesari. La rândul lor, organizatorii Festivalului Internaţional de Teatru din Kerala au contactat Ambasada României  în India pentru a solicita sprijin financiar, dar nu au obţinut niciun răspuns, în afară de felicitări adresate clujenilor.
„Viza nu o putem obţine decât dacă avem biletele cumpărate. Festivalul debutează în 13 ianuarie, până la sfârşitul lunii noiembrie putem depune actele pentru viză. Ne-am pierdut orice speranţă că într-un timp aşa de scurt mai putem face rost de banii necesari. Cei din India ne-au acordat credit şi aici în ţară nu ne ajută nimeni”, a precizat actriţa Diana Buluga.
Contacţi de reporterii Monitorul de Cluj, reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au precizat că nu se pune problema acordării vreunui sprijin financiar din moment ce aceştia nu sunt constituiţi într-un ONG. „Ar fi putut obţine bani dacă ar fi depus un proiect de finanţare şi numai dacă ar fi fost constituţi într-un ONG, dar şi proiectul respectiv trebuia depus la începutul anului, nu acum. Sunt artişti independenţi, nu pot depune proiecte”, a declarat Oana Buzatu, purtător de cuvânt la Primăria Cluj-Napoca.

Femeia, în prim plan

Spectacolul de teatru dans „This is my body. Come into my mind” a pornit din dorinţa de a găsi un limbaj al corpului care să definească momentele cruciale din care suntem „clădiţi”, să povestească şi să rememoreze treptele urcate de la copilărie până la maturitate. Scenariul spectacolului a pornit de la o serie de interviuri realizate de regizorul Alexandra Felseghi şi de actriţele Diana Buluga şi Raluca Lupan cu femei între 20-35 de ani provenite din mai multe domenii artistice.
Spectacolul a mai fost distins cu Premiul special al Juriului la Festivalul de Teatru pentru Tineri „Orfeu”, de la Otopeni, din iulie 2012.
International Theatre Festival of Kerala (ITFoK) este un festival internaţional anual organizat de Academia de muzică, dans şi dramă din Kerala. Timp de o săptămână pe an, oraşul se transformă într-un centru multicultural care adună sub aceeaşi umbrelă evenimente teatrale de pe toate continentele lumii.

 

abonare newsletter