Actualitate

Monica Macovei: Sistemul privat al economiei trebuie să funcţioneze în competiţie, fără corupţie

<p /><strong><img src="documente/stories/monica macovei m 2.jpg" border="0" width="387" height="257" style="margin-top: 2px; margin-bottom: 2px; margin-left: 5px; margin-right: 5px; float: right;" />Preşedintele Comisiei de Etică şi Integritate din ARD, Monica Macovei, consideră că sistemul privat al economiei este cel mai important şi de aceea trebuie să aibă legi, să funcţioneze în competiţie şi fără corupţie.</strong>



"De doi ani de zile pe multe posturi de televiziune nu auzim decât de sistemul bugetar. Sigur că este foarte important să fie bine plătit sistemul bugetar, să fie oameni competenţi, nu desemnaţi politic şi incompetenţi. Dar sectorul privat ne ţine pe toţi, şi pe bugetari şi toată ţara. Sistemul privat trebuie să aibă legi să funcţioneze. Este nevoie de competiţie, fără corupţie, iar contractele să ajungă pe bune şi fără aranjamente la cei mai buni, pentru că atunci preţul serviciilor este cel normal şi nu peste nivelul pieţei", a spus Monica Macovei, vineri, la conferinţa cu tema "Valorile dreptei, dreapta valorilor", organizată de Fundaţia Creştin-Democrată, în colaborare cu Fundaţia Konrad Adenauer, la Casa de Cultutură a Studenţilor din Cluj-Napoca.

Fostul ministru al Justiţiei a amintit, în context, că România a încheiat negocierile de aderare la UE în toamna anului 2004 cu clauze de salvgardare. "România putea amâna aderarea la UE la 1 ianuarie 2007 dacă nu rezolva nişte probleme: lupta împotriva corupţiei politice, pentru că se ştia că avem corupţie politică şi spălare de bani, realizarea reformei justiţiei, plus rezolvarea problemelor de mediu şi din agricultură", a spus Monica Macovei.

Ea a amintit că Direcţia Naţională Anticorupţie instrumentează dosare total apolitice. "Mereu spun că asta este ţara în care doresc să trăiesc, dacă îl ai prim-ministru pe Boc, şi primarul Clujului este cercetat de DNA, deci de magistraţi. Asta înseamnă că justiţia este independentă".

Din punctul de vedere al fostului ministru al Justiţiei, PDL a acceptat ca justiţia să îi ia prin surprindere pe politicieni, în schimb PSD şi PNL nu fac acest lucru şi "vor să oprească independenţa justiţiei". Macovei a afirmat că "numirea noului ministru al Justiţiei, cât timp Crin Antonescu era încă preşedinte interimar la Palatul Cotroceni, arată că obiectivul principal al PSD-PNL a fost să pună mâna pe justiţie şi să-şi pună procurori-şefi".

Monica Macovei a mai spus că este interesul românilor să avem "o ţară mai curată, cu mai mulţi bani la buget, fără contracte preferenţiale cu statul şi ilegale". Ea a adăugat că îl susţine pe clujeanul Adrian Papahagi în alegerile pentru Parlament din 9 decembrie şi salută "decizia sa de a se avânta în lupta politică".

La rândul său, Adrian Papahagi a susţinut că "adesea poporul riscă să voteze tirania care nu este doar personală, poate să îmbrace şi o formă parlamentară".

"Nu este nevoie să ne mai referim la clasici, la spiritul legii lui Montesquieu, ca să înţelegem că într-o democraţie avem nevoie de instituţii şi avem nevoie ca o putere să o blocheze pe cealaltă. Ori ceea ce s-a întâmplat în această vară în România nu a fost doar coalizarea comunităţii de ură, a fost ceva mult mai grav, la nivelul instituţiilor, a fost încercarea unora dintre puteri de a le bloca pe celelalte, pentru a ajunge la a treia, care este justiţia. Lucrul acesta a fost sesizat de Monica Macovei", a spus Adrian Papahagi.

Prezent la conferinţă, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a afirmat că valorile dreptei sunt cele care pot scoate Europa din criză.

"Indiferent că au fost guvernări de stânga sau de dreapta, soluţiile pentru depăşirea crizei au fost de dreapta. Iar acest lucru se va confirma în continuare în discuţiile despre guvernanţa europeană, uniunea fiscală şi, de ce nu, uniune politică în Uniunea Europeană", a spus Emil Boc.

Pe de altă parte, el a afirmat că atât forţele politice de dreapta, cât şi cele de stânga sunt la fel de vinovate de situaţia în care a ajuns Europa din punct de vedere economic.

"Pentru faptul că s-a ajuns la o criză a datoriilor suverane ale statelor - Grecia cu 150% din Produsul Intern Brut (PIB), Italia cu 119%, sau media UE de 80% datorie publică din PIB - sunt vinovate, din punct de vedere politic, atât dreapta cât şi stânga", a spus Emil Boc.

abonare newsletter